nedeľa 24. septembra 2023

Mišo Štich & Ø.M. / 𝓰Ⓐ𝐫áž ᛕ𝕆𝓶𝓑ⓞ - Hudobné skice I. (2023)

 

Na bandzone som po dlhšej dobe nahodil pár skladieb...tri trochu zvláštne veci...









https://bandzone.cz/sigelapunk



Skladba Kam dni miznú vychádza z textu Iva Andrića.

Ivo Andrić, jediný juhoslovanský nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, rodák z dedinky Dolac neďaleko bosnianskeho mesta Travnik. Vedľa seba tu žili pravoslávni, katolíci, moslimovia, a pred 2. svetovou vojnou aj Židia. Andrićova tvorba toto všetko odzrkadľuje: dejiny jeho rodiska, sociálne zloženie obyvateľstva i vzťahy medzi komunitami.

Voz života je zhudobnený text z pera Alexandra Sergejeviča Puškina, ruského romantického básnika a prozaika, v preklade Ľ. Feldeka. Text je o živote (a smrti). Na el. gitaru ma doprevádza Ondrej.

Punk rock...song je akustická prerábka starej skladby od HC/punkovej kapely Rovnou Chodbou (2002-2003), v ktorej som hral na bicie. Na el. gitaru ma tu doprevádza Ondrej.




streda 20. septembra 2023

BETULA PENDULA - Live 1986 (S.T.C.V. 000 084, C.A.N.A.S. (Samizdat Tapes & Cassettes & Videos)) / Czechoslovak Authentic Non-commercial Amateur Scene (C.A.N.A.S.)

 

Minimalizmus/alternatívny rock z Valašska.


"Kapela Betula Pendula (latinský výraz pro břízu bělokorou) vznikla v roce 1985 ve složení Jan Šoltis (zpěv, kytara, baskytara), Vladimír Kudělka (klávesy, zpěv), Dalibor Pyš (viola), František Nejedlý (kytara), Petr Schönweitz (bicí). Kapela často koncertovala a měla dost úspěchů a ocenění, v roce 1988 ji Panton vydal EP v rámci edice Rock debut 4. Poté z kapely začali odcházet jednotlivý členové, až zůstali pouze Jan Šoltis a Vladimír Kudělka. Později Jan Šoltis často vystupoval i sám. Kapela s různými dalšími obměnami hraje dodnes. V tvorbě skupiny se mísily prvky folku, art rocku a minimalismu a i stavba jednotlivých skladeb se lišila od klasického klišé sloka – refrén – sloka – refrén. Zpěv se většinou objevoval pouze nad akustickou kytarou a poté následovaly dlouhé instrumentální pasáže, složené většinou z jednoho neustále se opakujícího motivu, v kterých už naplno zaznívaly i ostatní nástroje. Šoltis texty ale spíše deklamoval než zpíval, byla zde cítit určitá inspirace takovým tím „janotovským“ vyprávěním.Šoltis a další tři hudebníci „betuly“ se zúčastnili ještě jeho dalšího projektu, který se jmenoval Minimální orchestr, a na kterém se podíleli i členové právě rozpadlého Slepého střeva. Jednalo se o provedení Šoltisovy dvacetiminutové minimalistické skladby. MO vydržel asi tři čtvrtě roku, zahrál si na prvním Rockfestu v roce 1986, ale poté ho jeho vedoucí rozpustil a začal se naplno věnovat Betule Pendule..." (zo stránky CHVM.SK)













https://archive.org/details/betula-pendula-live-1986


Info: https://www.discogs.com/release/9729983-Betula-Pendula-Live


Pozri aj: https://muzika-komunika.blogspot.com/2021/10/betula-pendula-85-87.html

sobota 9. septembra 2023

Augustín Dobrovodský - Je mi tak dobre (1999)


CD s názvom Je mi tak dobre (1999) prináša zemitý, drevný folk/blues v podaní Augustína Dobrovodského.


Nahrávku nedávam verejne, ale ak by mal niekto eminentný záujmem, viem poslať, ale skôr ako výmenu za niečo.
















Augustín DOBROVODSKÝ po maturite na strednej škole elektrotechnickej študoval sociológiu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Svoju kvalifikáciu uplatnil iba externe pri terénnych sociologických a folkloristických výskumoch pre SAV a i. inštitúcie, neskôr prešiel viacerými zamestnaniami, bol dlhoročným kuričom v bratislavských kotolniach. Do r. 1989 publikoval poéziu len príležitostne – pre priateľov a v samizdate. Po revolúcii časť z nej vyšla v slov. i českých literárnych časopisoch a zborníkoch (Fragment K, Kultúrny život, Literární noviny, Revolver Revue, Ztichla klika, Babylon). Autor zbierok Smútok je smiešok (1997), Spoločnosť prvotnopospolnospoločenských tancov /tex-Ty/ (2000). Bol neprehliadnuteľnou osobnosťou slov. neoficiálnej kultúry, umenia a ekológie, ako priateľ režiséra D. Hanáka sa podieľal na príprave a nakrúcaní troch jeho filmov (Obrazy starého sveta, Ružové sny, Deň radosti). R. 1999 vyšlo CD Je mi tak dobre s vlastnými piesňami a hudbou.


(Zdroj: https://www.litcentrum.sk/autor/augustin-dobrovodsky/zivotopis-autora)



streda 6. septembra 2023

THIS IS KEVIN - No way (demo 1991/92)


THIS IS KEVIN - slovenská indie gitarovka, demo z ranných 90-tych rokov. Poslal priamo bývalý člen kapely This is Kevin (neskôr aj NYLON UNION) - Richard. Vďaka.

Info:

Prvými oficiálnymi nahrávkami formácie, ktorej repertoár na prelome 80. a 90. rokov inšpirovalo hnutie indies, boli v rokoch 1995 a 1996 príspevky na dve kompilácie nových slovenských rockových skupín a štyri skladby na albume 4EP/1CD spoločnom s Karolom Miklošom a skupinami Queryen a Blanche - všetko v nezávislom vydavateľstve Gregor Agency. Dovtedy mal Kevin za sebou iba demosnímky distribuované v úzkom kruhu priaznivcov.




Demo 1991/1992:

THIS IS KEVIN