štvrtok 5. novembra 2009

Deutsch punk

Some links and contributions about German punk today.
Yes, US and UK always has/have always scenes, also the Scandinavian countries (about them later), but today I will mention Deutsch punk.
First of all I want say, I don´t listen too much deutsch punk before, but anyway one of my first foreign tape were some compilation of D-punk. Pogo with SLIME in my childroom...

Few years ago I want to know more mainly about DDR punk scene - about communist times and punk scene, so I was looking for informations.

"Too much future" is great book, I have just scanned version.
Some more info you can find: http://www.ostpunk.de/










Tu je krátka časť preloženého textu z knihy: (part of slovak translate from book)

Východný Berlín na konci 70 tych rokov. PANKOW, veľké obytné šedivé bloky. Na uliciach parkovali iba tri značky áut: Trabant 601, Trabant Kombi, Wartburg Tourist.
Pre mladých bol symbolom slobody Mercedes Benz a časopis BRAVO zo Západného Nemecka. V tom čase sa objavili prvé obrázky SEX PISTOLS na jeho stránkach. Jonny Rotten zúrivo vyzeral z listov časopisu.



Prvý punkáč v DDR bol „Major“ a bola to baba. V jej byte sa stretávali ľudia z prvotnej scény, po policajnom zásahu skončila vo väzení. Medzi prvé miesta na ktorých sa stretávali punks boli PW, Tute, SB. Ak si tam raz zapadol, tvoj život sa zmenil. Najhoršia vec bola – odísť. Nielen preto, že bývalý punker sa začlenil medzi masu, ale odchod sa považoval za zradu. Punk bol jedna dedina, každý každého poznal. Všetko mimo scénu sa stávalo bezpredmetným.
Vzdanie sa svojho mena, svojho pravého mena bolo súčasťou príslušnosti k novej identite. Väčšinou si dostal nové meno a stal si sa časťou štýlu. Ostrihané vlasy a na nich mydlo. Tričká, ktoré si punks maľovali sami a odznaky vyrobené z gombíkov. Len veľmi ťažko bolo možné dostať sa ku skutočným odznakom, ten kto ich mal, mal zvláštny status. Bolo to niečo ako by si mal medailu.
Na začiatku sme veľmi radi stretávali iných punkáčov. Ale na prvé stretnutie nechceš hneď všetko odhaliť, tak každý každého trochu oťukával. Gestá a pohyby vyjadrovali neverbálnym spôsobom. A utvorila sa určitá hierarchia daná tým, kto mal lepší „outfit“,
Knižkou hnutia bola „Zvieracia farma“ od Orwella. A heslo „Iba ovce potrebujú vodcu“ neupozorňovalo iba na hrozby neo-nacizmu, ale bolo aplikovateľné aj na našu scénu.

Mladí punks zmiatli vtedajšiu politickú scénu. Systému chvíľu trvalo, kým zakročil. Punkovia boli perzekvovaní, zaujímala sa o nich STASI (tajná služba). Tiež v samotnej scéne bol veľký tlak. Ak si sa nevedel orientovať v situácii, ľahko si sa stal obeťou. Punks mimo Berlína dostali buď do držky, alebo sa im v lepšom prípade vysmiali. Bol to rýchly život a všetci čo ho žili, chceli aby rýchly bol.
Prvé Berlínske kapely boli ROSA EXTRA, KOKS, SKUNKS, PLANLOS, NAMENLOS občas hrali živé koncerty. Bolo to cítiť vo vzduchu, cítil si sa mladý a vždy si mal pravdu.
Vzdor znamenal aj nebezpečie. Z punks sa čoskoro stali noví romantici a skinheadi. Scéna sa rozdelia na politických,...Tieto dni boli vo východnom Berlíne poznačené nervozitou, istým chvením a vznášala s nálada nového začiatku.





When you would like to listen some bands, check two well-done blogs:

http://tapeattack.blogspot.com/
http://pisspogoblog.blogspot.com/






or this discography site: http://punk-disco.com//

...and last one, if you are looking for punk recordings from both parts of Germany, check for example: http://downunderground.blogspot.com/search/label/Germany


mišo

1 komentár:

  1. díky moc za linky, som zháňala nemeckú hudbu už dlhšie:)
    aa odporúčam trashových Surf Nazis Must Die, hrali krátko, na prvý dojem znejú nepočúvateľne ale sú mojou obľúbenou nemeckou skupinou:)

    OdpovedaťOdstrániť