štvrtok 9. júna 2016

ŽANŽ č. 2 (2001)


Aktivistický časopis zo začiatku nultých rokov. Bol publikačnou aktivitou angažovaných ľudí (ľudkov - ako sa vtedy hovorievalo). Tu je jeho druhé číslo.

Jednou z ich mnohých aktivít bol aj "ŽANŽ-domček" v Lamači (alebo už v Záhorskej Bystrici(?), no niekde na ich hranici) v záhradkárskej oblasti medzi stromami. Bolo to akési voľné centrum/čajovňa ponúkajúca stretnutia, čitáreň, občas nejaký koncert. Videl som tam hrať napr. folk-punkových NAIVEFIGHTERS. Ešte dodnes, keď chodím behávať tým smerom, je na lampe vidieť značka združenia (taký ten kruh) podľa ktorej si sa mal dostať do ich záhradného domca.





https://uloz.to/xMdMNqtc/zanz-c-2-jar-2001-zip


ŽANŽ je slovo zložené z prvých písmen zoskupenia, Ži a Nechaj Žiť, ktoré časopis vydávalo. Poslaním časopisu bolo informovať o všetkých aktivitách, skupinách, hnutiach aj jednotlivcoch, ktorí sa snažia šíriť ideály o úcte k životu, rešpekte k právam ľudí, zvierat a všetkého stvorenia na Zemi, trvalo udržateľnom živote v súlade s prírodným svetom, dobrovoľnej skromnosti a pomoci druhým. Svoje miesto v ňom mali rubriky o činnosti zoskupenia Ži a nechaj žiť, ako aj o iných neziskových organizácii, ľudsko-právnych a ekologických iniciatív, občianskych združení, správy z domova a zo sveta, články zamerané na zmenu spôsobu života každého človeka (v prvom čísle sa venujeme témam ako vegánske stravovanie, dobrovoľná skromnosť, život na lazoch, dôsledky konzumnej kultúry), informácie o pripravovaných aktivitách, kalendár akcií.

--------------------------------------

Eko/human/animal-rights zine from early 00´s.


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára