piatok 9. novembra 2018

Punk a kontra kultúra vo Východnom bloku


Dávam dnes do pozornosti dve veci: prvou z nich je komentované pásmo filmov "Nadýchnuť sa v neslobode", ktoré sa uskutoční už zajtra v Pistoryho paláci (bývalé Leninovo múzeum) v Bratislave. Medzi inými je tam zaradená aj dvojica filmov, ktoré pojednávajú o hudbe v prostredí totalitného štátu , či forme opozičného umenia voči režimu:
























Inak jedným z aktivistov "Oranžovej alternatívy" bol aj spevák poľskej parodickej punk-rockovej kapely BIG CYC, Krzysztof Skiba. Ich prvý album na kazete som zohnal vo výpredaji vo Vroclavi, v meste, kde Oranžová alternatíva začala. Hudobne ma to ale moc neberie.


Druhou vecou je odkaz na zaujímavú stránku - http://punkpakt.nato-leipzig.de/, kde je info o projektoch spojených s mapovaním fungovania nezávislej kultúry v krajinách bývalého Východného bloku. Súčasťou je aj kniha Warschaver Punk Pakt , ktorá je zameraná na punkovú kultúru vo východnej Európe, bývalej Juhoslávii a v bývalom Sovietskom zväze. Knihu nevlastním, zatiaľ som sa dostal len ku jednej kapitole, ktorá pojednáva o punku v Lotyšsku, poslal mi ju priamo jej autor, Janis z Tornis records.



























Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára