utorok 2. mája 2017

Publikácia o nezávislých kultúrnych miestach v Bratislave


Už pred časom - ešte v apríli - som chcel upozorniť na to, že vyšla zaujímavá kniha o "miestach živej kultúry", ktorá mapuje rôzne nezávislé/alternatívne pristory v Bratislave. Kniha vyšla len nedávno a je to vlastne voľné pokračovanie prvého dielu "BA! Od UFA-k-UFU" (ten ma, priznám, až tak nezaujal, bola to skôr taká hipsterská záležitosť - viď: 


Publikácia "BA!! Miesta živej kultúry" mapuje v časovom ohraničení rokov 1989-2016 existujúce aj neexistujúce miesta, v ktorých sa diali rôzne umelecké, kultúrne akcie a koncerty a vďaka ktorým sa miestne komunity a členovia rôznych subkultúr mali kde stretávať.

Kniha je doplnená fotkami a grafickými ilustráciami. Zostavili ju S. Krekovič a Z. Duchová.

Oficiálne info: https://www.a4.sk/spravy/oznamy/ba-miesta-zivej-kultury-1989-2016

Kúpiť sa dá napr. tu: https://www.artforum.sk/katalog/101723/ba-miesta-zivej-kultury-1989-2016, alebo na bare v A4.






























































(stručný náhľad do knihy, info o Klube Obluda)


Mnohé z tých miest som navštevoval aj ja (alebo som ich navštívil aspoň raz), takmer všetky - teda tie, ktoré vznikli po roku 1993. Napr. v Divadielku v podzemí sme aj nahrávali demo s kapelou SxIxKxAx, dostával som sa tam ku zaujímavej muzike cez kamoša Láďa, ktorý tam robil v čajovni, v Artfóre som si kupoval prvé nahrávky z nezávislou hudbou, v Stoke sme niekedy sedávali po skúškach s našou kapelou STEH, v Oblude som hral svoj prvý sólo koncert s akustickou gitarou a zažil mnoho dobrých akcií...

Zaujímavých miest je v knihe spomenutých veľa. Určite to nie je kompletný zoznam, ale je to dobrý východiskový bod pre ďalšie hľadanie a objavovanie.

Napríklad o prednovembrovom klube Primaf sa tu nedočítaš, ale ten je zmienený napr. v knihe Luboša Dzúrika o CHVM - http://muzika-komunika.blogspot.sk/2012/12/chor-vazskych-muzikantov-dedina-spieva.html Ani o kníhkupectve Gump, ktoré predávalo kvalitnú literatúru (aj fanziny!) priamo na Primaciálnom námestí v úplnom centre mesta. A kúsok vzadu vo dvore bol - a je - obchodík Wegart. Alebo taký hudobný obchod Victory na korze, kde svojho času predávali hoodne podivní ľudia (takí electronic-body-music-nazi-týpci), či kníhkupectvo hneď oproti nim cez ulicu, čo mala pani Šáteková. Alebo metal shop v Petržalke na Gwerkovej 14, alebo obchod Maxi-super shop na Špitálskej, oproti hotelu Kyjev:)... alebo...:)..,no nechajme to - to som už trochu "ujel".

Pre mňa boli takýmto zásadným miestom Garáže - ten príbeh som sa za výdatnej pomoci kamošov a svojich bývalých spoluháčov z kapiel pokúsil zachytiť tu (prevzaté z zinu Hluboká orba, kde článok pôvodne vyšiel, na issuu zavesil kamoš Wedro):



Kedysi sme sa malú mapku našich obľúbených/zásadných miest (resp. miest, kde sme sa radi pohybovali) pokúsili zachytiť na obale našej vinylovej split 7" platne so hardcoristami BINGO.  
Nápad síce nebol náš, ale našich švédskych kamošov. Oni už vtedy - rok 2002/2003 - takými vecami žili, zaujímal ich urbanizmus, socialistická architektúra, priemyselné budovy a pod. Skrátka to, čo teraz zaujíma aj našich hipsterov a umelcov.






















V minulosti vyšli aj dve knihy o rockovej scéne v Bratislave - "Bratislavský nárez" a "Rocková Bratislava" (tie sú trocha z iného súdka, boli napísané starými rockermi a big-beaťákmi), tam sú zase spomínané mnohé kapely, ktoré v našom meste hrávali. 



Prípadne pozri aj: 

http://muzika-komunika.blogspot.sk/2013/05/antikvariaty.html

http://muzika-komunika.blogspot.sk/2013/08/atikvariaty-ii.html





Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

CompilaZoo n°1 (1996)