štvrtok 3. januára 2013

OSLÍ UŠI zin (1988 / ´89)

Ahojte, sľúbil som že od Nového roku bude aj nejaké to "čtivo". Pred Silvestrom som sa stavil v Trenčíne a vyzdvihol som tam časopis OSLÍ UŠI. Ľuboš z kapely CHÓR VÁŽSKYCH MUZIKANTOV mi totiž deň po Vianociach napísal mejl:

"Misko ahoj,

Tuto vedla mna v skrini mam zine OSLI USI c1. Ten bol rucne robeny, je z neho len jeden kus, su tam originalne fotografie, ma cca 150 stran. Rasto BEZDEK-autor mi ho poslal a akosi po revolucii ostal u mna doma. Totalna raritka. Ked chces mozem poslat na scanovanie....

jediny kus v CSSR

LUBOS CHVM"


Okej, vravím si, do TN som sa chystal tak či tak, nuž som sa poň stavil. Zin budem skenovať na pokračovanie. Či je/bol len jeden kus, neviem posúdiť, ale to je jedno. Je zaujímavý. V knižke Kytary a řev aneb co bylo za zdí sa o zine píše:

"Z nedalekého Lipníku nad Bečvou byly OSLÍ UŠI - svou grafikou a prevděpodobne i úrovní obsahu (i když šlo z 90% vlastně jen o převzaté věci - ovšem z těch nejlepších zdrojů, na jaké se tehdy dalo narazit) u nás dodnes nepřekonaný fanzin. Jejich vydavatel Rosťa "Osel" Bezděk zplodil opravdové monstrum - prvé číslo mělo 150 strán formátu A4...Vynikající grafika - xerox (nejen černá barva, ale i modrá, červeá atd.), sprejem stříkané stránky, různé lepené koláže atd. Vycházelo v knižním provedení.(...)"

Luboš CHVM mi potom ešte napísal:

"Rosta BEZDEK , vydavatel OSLICH USI / vzdy si robil srandu...ukazal mi svojich 10 prstov a smial sa ze to je cela redakcia.../
Viem ze pracoval v casaku MASURKOVSKE PODZEMNE, ale od revolucie som stratil s nim kontakt a zem sa nejako nad nim zavrela..."







mišo


ps. pozri: http://muzika-komunika.blogspot.sk/2010/12/osli-usi-cast-1-zin.html

4 komentáre:

  1. happy new year! and could you please re-upload the first part of this zine?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Misko ahoj.
    ked si tie OSLI usi prezries dokladne tak to prve cislo bolo vymyslene tak, ze malo kolovat po ludoch, ked si si to precital, vyzvali Ta aby si sa podpisl a poslal to cele dalej. Dokonca tam boli aj originalne fotografie nalepene na papieri. Osel ROSTA BEZDEK mi to osobne poslal.Isto to bol len jediny kus v CSSR.
    Osli usi cislo 3 bolo uz vydane v 50 ks naklade, Dokonca tam bola prilozena aj MC 60...kazeta s kapelami o ktorych sa v tom zine pise. Pamatam si ze sme tam mali s CHVM velikansky clanok, o kapele, o FUKKAVICA RECORDS. Myslim ze si to tu mal niekedy na blogu aj nascanovane.

    Tak ja len tolko na vysvetlenie.

    LUBOS CHVM

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 1991 – 1993 Rosťa Bezděk (pseudonym Osel) ještě v 80.letech opisoval a dále rozšiřoval Mašurkovské podzemné aniž redakce cokoliv tušila. Po tomto objevu byl nadšeně uvítán v redakčních řadách. Časopis pozvedl graficky a především obsahem. Současně ještě dělal punkový občasník Oslí uši, který patří k tomu nejlepšímu, co tady vzniklo a dodnes kupodivu nijak nezestárnul. V říjnu 1992 oba časopisy fůzují a Osel se stává u čísla 15 šéfredaktorem. Pak odchází po svých dvou nohou.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mail na Rosťu...gloriavanderbilt@seznam.cz

    OdpovedaťOdstrániť