pondelok 17. októbra 2016

Samizdaty, tamizdaty, fanziny, periodiká...


V blízkej dobe by som sa chcel na blogu zasústrediť na viacero zaujímavých tlačovín ktoré v minulosti vyšli. V rámci mojich možností - skeny, foto a podobne - by som rád sprostredkoval staré fanziny, alebo tlačoviny s témou kultúry, ekológie, umenia.

Keď som pri tom, tak nedávno sa mi na mail ozval Miro, ktorý pracuje na kompletizovaní neoficiálnych periodik systematicky, dokonca na akademickej báze.

http://subcultarch.ff.cuni.cz/

Poslal mi niekoľko zaujímavých linkov a napr. aj diplomovú prácu od Johanny Posset s názvom "Česká samizdatová periodika 1968 - 1989" napísanú v roku 1990.


Minulý týždeň bola spustená aj slovenská stránka venujúca sa mapovaniu samizdatu s kresťanskou tématikou.

http://samizdat.sk/

Pre mňa osobne to bol typ samizdatu s ktorým som sa vďaka rodičom stretol ešte pred metalovými a punkovými fanzinmi. Prvé čísla samizdatov ZrNO, Svetlo, Náboženstvo a súčasnosť a iných sme mali ešte pred rokom ´89. Až v 90-tych rokoch som presunul pozornosť ku hudobným zinom.


Pokiaľ sa mi dostane info o podobných aktivitách dám vedieť. Nespomínam tu samozrejme "Libri prohibiti" a podobné známe projekty, ale skôr tie nové, etablujúce sa.


Alebo predsa len - o Libri prohibiti môžeš čítať/počúvať tu: http://www.rozhlas.cz/vltava/dokument/_zprava/libri-prohibiti--1058103


Ilustračné fotky:












Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

CompilaZoo n°1 (1996)