streda 7. júna 2017

ANTI-ARMY Fest 1991 (re-up)

Link na nahrávku z tohto koncertu/festivalu som sem dával niekedy pred siedmimi rokmi, mal som to vtedy stiahnuté tuším z fóra punkuj.com. Teraz dávam obnovený link z dôvodu, že ma oň požiadal jeden z účastníkov koncertu - Mlíko z kapely M+M. Okrem nich tam zahrali kapely ako SKIMMED, STRES, ČERTUF PUNK, NA BETON, SVOBODNÝ SLOVO, ŽELVIČKY, LOLLIPOP...

Link je tu: Anti-Army Fest 1991

Info o kapele M+M:


(zo zinu Malárie č.5/1993)


(zo zinu HLUBOKÁ ORBA č.21)


Mlíka som poprosil, či by krátko nenapísal pár spomienok z toho koncertu, ako to prebiehalo, či nevie, či tá nahrávka vyšla aj na nejakom nosiči a skrátka - ako si to on celé pamätá z odstupom tých vyše 25-tich rokov:

"Tady je pár vzpomínek. Myslel jsem původně, že se to konalo na Střeleckém ostrově, ale jsem si téměř jist, že to bylo v Pállfyho paláci na Malé Straně (https://cs.wikipedia.org/wiki/Pálffyho_palác) - v jakési konírně. Bylo to úplně zanedbané, některé prostory, v kterých se hrálo jsme museli vyklidit, vytahat nepořádek. Nahrávku jsem neměl a určitě to nikde nevyšlo. Akce to byla jedna z prvních konaná v prostorách, které mělo k dispozici A-Kontra a Jazzová sekce. Později samozřejmě byli anarchisti vyhozeni a dnes je to velmi lukrativní adresa.

Vzpomínám si drobně na vystoupení Svobodnýho slova ze Sokolova a na to, že byli silně ovlivněni NoMeansNo, což byly tehdy novátorské, a že jsem tam navázal dlouholeté přátelství s bubeníkem Skimmedu (dnes už v kapele nehraje, ale uskupení funguje pod jménem Insania), který zároveň působil v další Brněnské slavné kapele Zeměžluč. A taky na skvělou show Pumlíče ze Stresu (Sokolov)

Jestli se nepletu koncert narušili nějací chytráci, kteří vyvolali paniku, že se chystají na koncert zaútočit skini. Myslím, že skinheads moc tehdy ještě nebylo. Nicméně se vytvořila gerila, která se rozhodla uspořádat trestnou výpravu. Koncert byl přerušen a později pokračoval.

Fotografie jsem z bezpečnostních důvodů nedělal, ani jsem neměl fotoaparát, ale mohl by něco mít Štěpán Stejskal, který mnoho akcí fotil - http://www.ceskatelevize.cz/porady/10419676635-fenomen-underground/413235100221012-no-future/8718-stepan-stejskal/.

Naše pozice byla zvláštní, protože jsme nehráli, jako se tehdy hrávalo. Nahrávka je to nepříliš dobrá - lze to poznat podle kvality nahrávky Skimmedu, což byli velmi dobří muzikanti, ale přesto je to nějaké svědectví o hudbě, kterou jsme hráli. Snad bych dal dohromady i názvy některých písní. První byla o boji proti náckům a především varovala před tím, že mnohem nebezpečnější lidé stojí v pozadí. Další je za práva zvířat, další proti potratům, tr. 23 je zhudebnění báseň Viktora Dyka Česká ukolébavka, potom zase práva zvířat, dál straight edge/Čistý štít a dál burcující text a na závěr ekologické varování, stále aktuální s textem od Misantropa/Poličky dávného známého z Hradce Králové".



Ku nahrávke - Track 23 je báseň Viktora Dyka:


Česká ukolébavka

Spi sladce, moje dítě,
spí celá tvoje zem.
Spi tiše, až se vzbudíš
tím těžkým jejím snem.
Spi sladce, moje dítě!
Spí celá tvoje zem!

Spi, abys rostlo rychle
a mohlo trpět včas.
A nediv se, že slyšíš
dnes příliš tvrdý hlas.
Dnes kolébá tě otec
a ten má tvrdý hlas.

Z deváté desáté ruky
myšlenky budeš brát
a po Evropě nosit
už obnošený šat.
Z deváté desáté ruky
myšlenky budeš brát!

A oklikami půjdeš,
kde jiní rovně jdou.
Co jiným zcela jasným,
bude ti záhadou.
A oklikami půjdeš,
kde jiní rovně jdou.

Nedej se ukřižovat
od věčných pochyb svých,
cti raděj autority
v katedrách, v denících.
Bij cizí autority,
abys svou vlastní zdvih…

A nerozbíjej hlavu
o malichernou zeď.
Vyber si zvučná hesla
a to tě spasí, hleď!
Tvůj otec rozbil hlavu
a ty měj rozum teď!

Tvé děti z desáté ruky
myšlenky budou brát
a po Evropě nosit
už obnošený šat.

Mlíko






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

CompilaZoo n°1 (1996)