streda 14. júna 2017

ROCK FEST Stupava 1997

Blíži sa leto a s ním aj rôzne festivaly. Jeden z mojích prvých festivalov na ktorom som sa kedy zúčastnil, bol Stupavský ROCK FEST. Nemáte náhodou niekto z neho fotky, nahrávku z koncertov, či plagát? Pred časom som stretol Šonyho (jedného z organizátorov toho fesťáku) a povypytoval som sa ho na tú akciu. Nespomínal na to práve s nadšením a to aj z finančných dôvodov. Výťažok zo vstupného mal vtedy ísť na Domov sociálnych služieb, v ktorom teraz, po 20 rokoch od akcie, pracujem. Nejak to ale vtedy celé nedopadlo.

Pre mňa to vtedy hudobne bola šupa do hlavy, najmä niektoré extrémnejšie bandy, ktoré tam vtedy hrali - napr. poľská RZEZNIA, ale aj iné kapely.

Krátke info o festivale som našiel na SME (z 1.8.1997):


BRATISLAVA (Pre SME - MARTINA SKÚPA) - Na stupavskom amfiteátri Borník sa dnes začína 2. ročník dvojdenného stupavského letného benefičného Rock Festivalu. Festival, ktorý pod hlavičkou agentúry Another Dimension organizujú Peter "Elvis" Hurban a Peter "Šony" Jánoš, sa orientuje výlučne na prezentáciu skupín, povedané slovami organizátorov, "s repertoárom, načrtávajúcim problémy ľudí". "Každá tá kapela o niečom spieva, o niečom, čo človeku buď chýba, alebo je to nepochopené," povedal pre Sme P. Hurban. Na pódiu by malo vystúpiť dvadsaťosem skupín, medzi nimi také perly ako Topolovi Psí vojáci, slovenská punková skupina Zóna A, Kosa z nosa, Davová psychóza, české reggae Švihadlo. Najväčším lákadlom bude nepochybne jedna z britských punkových legiend skupina UK SUBS, ktorá mala o deň neskôr vystúpiť na trojkoncerte s Alphaville a Heaven 17. Ten sa však nakoniec pre finančné problémy neuskutočnil. "Radi by sme však upozornili aj na iné, možno menej známe kapely," dodáva P. Jánoš, "najmä na skvelú francúzsku formáciu Ezekiel s vynikajúcim ženským vokálom, spájajúcu v sebe prvky metalu, punku, reggae, holandských rastafariánov Poor Man Friend či slovenský René Band. Skrýva sa za ním René Lacko, ktorý v americkej interpretačnej súťaži hudby Jimmyho Hendrixa obsadil v tvrdej konkurencii druhé miesto." Piatková hudobná produkcia potrvá do druhej hodiny rannej, po nej bude nasledovať videoprojekcia. Sobota sa začína divadelným predstavením Mladého divadla. Perličkou je parašutistická show skupiny No Fear Brothers. Kompletný výťažok z festivalu bude, tak ako vlani, odovzdaný deťom s kombinovaným a mentálnym postihom z Ústavu profesora Karola Matulaya a do Nadácie Petra Dvorského Harmony, s ktorými Another Dimension spolupracuje už tretí rok. "Nielenže jedných ľudí zabavíme, ale aj iným pomôžeme," hovorí P. Hurban. "V súčasnej ekonomickej situácii, keď postihnuté deti a vôbec postihnutí ľudia na Slovensku nedostávajú dostatok pomoci, rozhodli sme sa prispieť do akéhosi ,fondu milosrdnosti`." Je smutné, že napriek tomu mestské zastupiteľstvo Stupavy brzdilo prípravu festivalu ("oproti vlaňajším trom tisíckam na deň, nám za prenájom vyrúbili 25 tisíc Sk") ba, v istom momente, na základe petície šestnástich obyvateľov Stupavy, ktorí sa vraj obávajú "pankáčov a dealerov drog", ju dokonca zakázalo. "Vtedy sme si spomenuli na jedného priateľa z Charty 77. Aj vďaka nemu sa festival nakoniec bude konať. Je veľa dobrých ľudí, len treba zabezpečiť medzi nimi spoluprácu, aby sa mohol tento svet zlepšovať."

Čítajte viac: https://www.sme.sk/c/2056644/v-stupave-sa-dnes-zacina-rock-festival-najvacsim-magnetom-je-britska-punkova-legenda-uk-subs.html#ixzz4k0bnzUHA


...a tu sú ešte aj iné moje stručné spomienky:




Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

CompilaZoo n°1 (1996)