streda 9. mája 2018

Rozhovor s Adrikom :: PUNKGEN.SK / Totalitarism Still Continues / Archipelag Vinyl



Portál Punkgen funguje už 15 rokov. Priznám sa, že dosť som dlho o jeho existencii nevedel, no pred pár rokmi ma naň upozornili kamoši. Odvtedy si na ňom pravidelne rád pozriem, čo nového sa deje na poli DIY HC/punku (a pridružených žánrov), či už toho slovenského alebo svetového. 

Punkgen je pravidelne (takmer denne) aktualizovaný, je robený svojským spôsobom a čo mi je na ňom rozhodne sympatické, je tá vytrvalosť až urputnosť s akou ho Adrik prevádzkuje. Však ten príbeh o don Quijotovi iste poznáte:) 

Je to v podstate jediné (no, ešte spolu Death fist blogom - ale ten je skôr o takom tom metalovom/grindovom type muziky) dlhotrvajúce undergroundové médium tohto typu na Slovensku (po zániku portálov Hardcore.sk, či Mangel Crusties), čo si už samo o sebe zasluhuje istý rešpekt.

V minulosti som už robil niekoľko rozhovorov s prevádzkovateľmi hudobných stránok, najmä hudobných blogov zo zahraničia - napr. tu, tu, tu, či tu, ale myslím si, že aj tento "náš domáci" portál stojí za povšimnutie. 
Rozhodol som sa preto položiť Adrikovi niekoľko otázok.











Ahoj Adrik,
tvoja stránka Punkgen.sk funguje už riadne dlhý čas.
Ako dlho vlastne? Dole na stránke sú uvedené roky 2003-2018, no v archíve sa najstaršie príspevky dajú dohľadať až od roku 2006. Dá sa nejako vyhodnotiť ktorý bol najhľadanejší/najpopulárnejší príspevok, čo si kedy pridal?

Ahoj Michal, Tvoj blog už tiež nie je jeden z najmladších :)
Musím ťa opraviť, prvé fotky sú tam už od roku 2003, takže asi odvtedy. 15 rokov! Neuveriteľné, že? Bohužiaľ som vtedy napríklad novinky nearchivoval, niečo sa "vymazalo" pri sťahovaní na rôzne servery alebo sa niektoré neaktuálne rubriky zrušili.
Najčítanejšia bola asi recenzia na split CDr DÁŠA FON FĽAŠA / NA SMIECH / NO FUTURE / PASKUDA / STRATA VKUSU / VIA ANIMA ( http://punkgen.sk/recenzie.php?id=167 ), pri ktorej je aj bohatá diskusia (211 komentov!). Vyber si niekedy týždennú dovolenku, kúp si zásobu popcornu a ver tomu, že sa zabavíš ako nikdy predtým.

Ako ťa napadlo robiť tento formát? Podobný portál dlhodobo funguje v Čechách (Czechcore). Aké boli tvoje inšpirácie? Na Slovensku kedysi existovali ešte dva - či tri podobné weby, no zanikli. Kde berieš ty energiu pokračovať v tom? Aké sú odozvy na tvoju snahu? Odkiaľ berieš info ktoré potom zverejnuješ? Aké sú tvoje obľúbené zdroje?

V tej dobe medzi nami násťročnými nekolovali takmer žiadne papierové fanziny, takže ani nikto veľmi neuvažoval o vydávaní niečoho podobného. Za prvé ani nik nevedel, ako to robiť, kopírovanie bolo ešte sakramentsky drahé a málokto mal doma schopnú tlačiareň. Vytvoriť si nejakú smiešnu webstránku na nejakom strašnom free hostingu plnom reklám však nestálo nič. Hnacím motorom ale pre takúto činnosť bol fakt, že tu vtedy nič podobné neexistovalo. Fakt nikde žiadne informácie! Preto niektoré prvé príspevky aj tak vyzerali :) Jediné čo tu bolo, bola stránka unity.host.sk, inak sa novinky a bulvár podávali ústne na koncertoch, o akciách si sa dozvedal cez letáky a plagáty až po teletext. Viem, že to znie pre dnešných násťročných bizardne alebo komicky, ale tak to proste bolo.
Kde beriem energiu? Skôr by som to preformuloval na otázku, že si neviem predstaviť, čo by som mal akože iné robiť. Odozvy sú poväčšine pozitívne, až na zopár rýpalov, ktorým sa nepáči grafika a podobné blbosti, ale o tom v ďalšej otázke. A dnes je naopak tých informácií toľko, že ich môžeš prehadzovať vidlami. Kapiel je milión, každý deň vychádza nejaká doska alebo kazeta. Stíha to vôbec niekto všetko počúvať? Niečo príde mailom, niečo kradnem zo stránok obľúbených labelov a niečo zo zahraničných blogov.

Dosť sa mi dosť páči old schoolový vzhľad tvojej stránky. Robíš ho ty sám, alebo máš spolupracovníkov - grafikov? Je vlastne celý PUNKGEN one-man-show, alebo sa na fungovaní podielajú viacerí ľudia?

Práveže preto je to totál old school, pretože to s grafikou veľmi neviem. Už roky sa chystá zopár menších či väčších zmien, ale nikdy sa to nedokopalo do konca. Ale asi by som sa mal reagovať na dnešnú dobu a web optimalizovať aspoň pre smartfóny. Tak snáď do roku 2020 :)
Punkgen určite nie je one-man-show, ale žiadna redakcia alebo niečo podobné neexistuje, hoci sa môžem spoľahnúť na niekoľkých pravidelných prispievateľov, potom je niekoľko občasných a sem tam vystrelí i motyka a raz za rok sa objaví nejaký príspevok od niekoho nového. Ak by niekto "nový" rád otestoval svoje básnicke črevo, budem len rád! Ale všetko nakoniec aj tak prechádza cezomňa a na web to nahadzujem sám.

PUNKGEN - čo to slovo vlastne vyjadruje? GEN bola kedysi taká relácia v telke - Galéria elity národa, režíroval to Fero Fenič. Alebo to znamená "punkový gén?" Alebo niečo iné...?

Áno, punkgen znamená punk generation a bol to asi pred 15/16-timi rokmi pokus vydať kazetu s obľúbenými kapelami. Aby som to upravil na pravú mieru: Vydanie = nahranie piesní z rôznych kaziet a CD samozrejme bez súhlasu kapiel a nakreslenie obalu vrátane búkletu s "fotkami" kapiel. Vo finále vyšiel až jeden kus, ktorý už našťastie pohltila história. Alebo som ju niekomu požičial? Ak áno, prosím naskenujte ju! :) Stránka k tejto "kompilačke" už na internete ostala a už to šlo.

Musím priznať, že ja som sa ku Punkgenu preklikal až relatívne nedávo, možno tak pred 6-7-mimi rokmi. Jeden kamoš ma na to upozornil, vravel, že je to taký "východoslovenský Mangel Crusties". Robil si si niekedy nejakú reklamu na Punkgen - posielal si nejaké infomaily, newslettre s odkazmi na tvoj web, alebo pod.?

Máš šťastie. Prvé grafiky vyzerali naozaj masakrálne (myslené v zlom) aj na tú dobu. To bol fakt pravek!
Kedysi sa menili banery a odkazy alebo sa dávali logá na plagáty. A po čase, keď stránka začala naberať na hmotnosti, už to šlo samo a ľudia na ňu chodili sami od seba.

Na stránke je dosť rôznych rubrík, niektoré sú tam dlhodobo, no niektoré už vymizli - napr. Linky/odkazy alebo aj "Fotoarchív - Galéria zadočkov" (ostali len alkoholici). Kvôli čomu - kvôli Me too :) ?

Odkazy vymizli, pretože tam bolo kopec stránok, ktoré už neexistovali, boli presťahované alebo neboli roky aktualizované a nejako ani nebol čas stále kontrolovať či fungujú alebo nie. Na začiatku tam ešte bola napríklad aj rubrika akordy. Zadočky s mee too nemajú nič spoločné. Istý kamarát mal ako jeden z prvých v partii digitálny foťák, tak ho začal nosiť na koncerty. Z každého koncertu doniesol asi tak zo 30 - 40 fotiek, no a možno na desiatich boli kapely a na zvyšných hádaj čo, tak sme založili rubriku. Keďže už dlhé roky je slušným kickboxeristom, bolo zbytočné mať ju tam naďalej.

Medzi moje najobľúbenejšie rubriky patria "Archív fanzinov" a "Rozhovory". Myslím, že za posledný čas sú rozhovory častejšie aktualizované, čo je výborné. Plánuješ zaviesť aj nejaké nové rubriky?

Vďaka, len sa stále zmenšuje okruh ľudí a kapiel, ktorí ešte neboli vyspovedaní. Máš čas? :)
A napadá ťa nejaká, čo tam ešte nie je? Kedysi som koketoval s rubrikou bazár alebo niečo podobné, ale s nástupom sociálnych sietí to prestalo byť aktuálne.

Čudujem sa však, že dosť spí rubrika "Preklady textov". Žiadni mladí punks (alebo tí starší), si neprekladajú to o čom kapely spievajú? Že by to už nebolo dôležité?

Tiež ma to serie, ale na jednej strane ich už ani nemá kto prekladať a na druhej je to dobou. Málokto má dnes čas poriadne si prečítať búklet a nie sa ešte trápiť s prekladmi. Pre mňa samozrejme stále texty dôležité sú. Punk - aktivizmus = pop

Koľko času ti PUNKGEN denne zaberie? A čo to prevádzkovanie celého portálu vlastne stojí?

Ťažko to takto paušalizovať. Niekedy, ak je slabší deň, tak je to len jedna novinka, ktorú tam hodím za pár minút, inokedy to sú hodiny písania recenzií alebo reportov a samozrejme kopec komunikácie. Je to taký môj každodenný punkový chlieb.

Zanedlho budem platiť za nový hosting, pretože som opätovne prekročil kapacity toho starého. Aj s doménou sa to ročne pomaly šplhá k trojcifernému číslu.













Okrem webu sa venuješ mnohým iným veciam súvisiacim s fungovaním scény - vydávaniu nosičov, lisovanu či vyrábaniu dosiek, distribúcii, fanzinu, kapele ... zabudol som na niečo? Ozaj kapela ešte funguje? A ako to všetko stíhaš?

Je toho samozrejme viac. Totalitarianism still continues je názov vydavateľstva a distribúcie, pod hlavičkou Archipelag vinyl rýpem vinylové platne, Vzbura je môj papierový fanzin a ešte ma sem tam napadne v Košiciach zorganizovať koncert pre kamošov.
Kapela je už štyri roky pod fialkami.
Máme len jeden život, preto by sme ho mali premrhať na nezmysly? Mali by sme sa snažiť aspoň raz za čas robiť to, čo nás naplňuje alebo čo je pre nás dôležité. A to som málokedy spokojný s tým, čo všetko som za deň stihol alebo nestihol.

Tvoje obľúbené slovenské kapely?

Bez poradia: The WILDERNESS, FYASCO, SAMORAST RÚBANISKO, the PUBLIC, SUPERAPES, SOUND OF QUALM, KUMURU, TIME OF MY LIFE, JAKUBYSKO, NIČITEĽ, ROZPOR, DAVOVÁ PSYCHÓZA, CATASTROFY, BETON, ILEGALITY, KITT, MEDICATION TIME, ABORTION, ILÚZIA, MY O VLKOCH, the CITADEL, the FLAME STILL BURNS, IDIOTS PARADE, SEDEM MINÚT STRACHU, MRAVCOLEV, HIPPIE KILLER, ČISTÁ RYŽA, NONCONFORMIST, ATTITUDE, CHROMATIC ABSURDITY a všetky ostatné, na ktoré som zabudol.

Tvoj obľúbený slovenský vinyl dekády 1980 - 1990. A dekády 1990 - 2000? A daj aj za dekádu 2000 - 2010? Na dekádu 2010 - 2020 sa spýtam za dva roky.

Z osemdesiatych rokov to určite bude "Bolo nás jedenásť" od Lasicu, Satinského a Filipa, keďže v tej dobe u nás žiaden pankový vinyl, nevyšiel.
V ďalšom desaťročí to už bolo lepšie, ale stále toho nie je až tak veľa. Najvyšúchanejšia doska z tejto dekády bude u mňa asi NONCONFORMIST - "Open your eyes".
A do tretice, aj keď to už vyšlo v roku 2000, tak to bude ILÚZIA - "Búrka". Perfektná nahrávka po všetkých stránkach. Veľká škoda tejto kapely!
PS: Budem čakať, aj keď možno ešte tá najbrutálnejšia nevyšla.

Dobrý koncert, ktorý si videl v poslednej dobe?

Najviac dole ma asi dali zasrani NABOSOPOSKLE, človeka najviac zničí FYASCO a najhlučnejšia vec, ktorú som kedy počul a videl boli LEBENDEN TOTEN.

A pridaj ešte nejaký tvoj obľúbený text.

Keď už si sa pýtal na rubriku textov, prihodím tu text mojej najobľúbenejšej americkej kapely AUS ROTTEN z najpredávanejšieho singlu na Havoc records. Je síce štvrť storočie starý, ale na dnešnú čudnú dobu úplne aktuálny:
Don't respect something that has no respect
Fuck nazi sympathy
Don´t sympathize with something that has no sympathy
Don´t understand something that has no understanding
Don´t give them their freedom, because they´re not going to give you yours

Ok, to je všetko,
maj sa pekne, díky za odpovede, nech sa ti darí v tvojích aktivitách. Mišo/MUZIKA-KOMUNIKA blog

Ja ďakujem za záujem a tebe prajem to isté!













Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára