piatok 6. septembra 2019

Meredith Monk ‎– Dolmen Music (1981)


Na predstavení súboru Med a prach - "Nezaujímavý krik", ktoré v sebe spájalo hudobný a divadelný kumštsom si nedvojak spomenul na jeden koncert, na ktorom som bol takmer pred 15 rokmi v Astorke. Koncert speváčky MEREDITH MONK. 

Dnes som si po dlhšej dobe pustil jej album, čo mám kdesi aj na vinyle, ale teraz som našiel link na nete. Pekná spomienka.






















Info:



Informácie z novín z roku 2004:

Vystúpením Američanky Meredith Monk, jednej z najvýznamnejších osobností multimediálneho umenia, sa v pondelok o 20.00 h v divadle Astorka Korzo v Bratislave začína už pätnásty ročník Večerov novej hudby. Festival okrem úvodného koncertu ponúkne ešte niekoľko projektov, vďaka ktorým sa publikum bude môcť zoznámiť s aktuálnymi trendmi v súčasnej hudbe.
Najväčším diváckym ťahákom festivalu je nepochybne Meredith Monk. Renomovaná skladateľka, speváčka, režisérka a choreografka hudobného divadla, autorka filmov a inštalácií prichádza na Slovensko vôbec po prvý raz. Monk sa preslávila "rozšírenou" hlasovou technikou (spôsob, akým vyludzuje tóny, sa dá prirovnať k Ive Bittovej) a nápaditým kombinovaním hudby a pohybu s obrazom. Jej nové diela sú vždy veľkým zážitkom, zapájajúcim rovnako sluch, ako aj zrak divákov. Vznikajú na objednávku renomovaných súborov a inštitúcií súčasného umenia a vychádzajú pod prestížnymi značkami.
"V prvej časti večera nazvanej Hudba pre sólový hlas odspieva Monk výber zo svojej staršej tvorby. Po krátkej prestávke budú nasledovať skladby, v ktorých sa bude sama sprevádzať na klavíri a vzápätí zaznejú jej duetá s významným holandským spevákom Theom Bleckmannom, pohybujúcim sa medzi džezom a súčasnou hudbou," prezrádza Peter Zagar, skladateľ a iniciátor debutovej návštevy slávnej hudobníčky. "Monk k nám prichádza v rámci niekoľkomesačného zahraničného turné, ktoré je oslavou jej štyridsiatej koncertnej sezóny."
Vzhľadom na jediný možný termín, ktorý Meredith Monk ponúkla organizátorom, jej koncert sa musel uskutočniť už v októbri. Festival Večery novej hudby bude pokračovať ďalším programom v druhom novembrovom týždni.


Čítajte viac: 


Bratislava 25. októbra (TASR) - Americká umelkyňa Meredith Monk si na svojej prvej návšteve nielenže získala bratislavské publikum, ale si aj Bratislava získala ju.
"Na vlastné náklady si tu predĺžila pobyt," povedal pre TASR Daniel Matej, riaditeľ festivalu Večery novej hudby, ktorý v pondelok Monková otvorila. Organizátori koncertu mali spočiatku obavy, či bude mať slovenské publikum o netradičnú speváčku a skladateľku dostatočný záujem, aj keď vo svete bývajú jej koncerty vypredané. Divadlo Astorka, kde odohrala svoj prvý koncert na Slovensku, však bolo plné.
Američanka s výzorom "elfky" a dlhými vrkočmi na komornom koncerte ukázala, čo to znamená rozšírená vokálna technika, ktorej je priekopníčkou. Využila všetky možnosti svojho hlasu, ale i tela, pričom sa sprevádzala na klavíri, ale dokonca i na drumbli. Na záver si na javisko pozvala kolegu Thea Bleckmanna, amerického speváka a skladateľa v oblasti džezu a súčasnej hudby a publikum ich nevšedné a občas i záhadné duety ocenilo veľkým potleskom. Podľa organizátorov festivalu Večery novej hudby, ktorý pokračuje od 10. do 27. novembra siedmimi koncertmi v bratislavskom Štúdiu 12, jej umenie patrí k tomu najpodnetnejšiemu, čo k nám spoza oceánu prichádza. Na hudobnej scéne pôsobí Monková už viac než 35 rokov a kritici sa s poslucháčmi zhodujú na tom, že je jednou z najvýznamnejších predstaviteliek súčasnej hudby a hudobného divadla.


Čítajte viac: 


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára