streda 6. januára 2010

VIKTOR ČISTIČ - "Victor the Cleaner" (1995)

"Umírá mi potkan, potkan mi umírá
kdy už asi udeří jeho poslední hodina..."






Občas si spomeniem na to, ako sme začínali chodievať na prvé koncerty. Väčšinou to boli punkové "sešlosti" v nejakom kulturáku. Videl som celú radu všelijakých českých a slovenských punk rockov, lepšie aj slabšie veci. Rád však spomínam na koncert bandy VIKTOR ČISTIČ, aj preto, že sme po koncerte kecali so spevákom a kúpili (alebo dostali?) ich demo a celkom dosť sme ho počúvali. Žiaľ, demo je nenávratne fuč, mal ho kamoš a už sa úplne opočúvalo, obal sa stratil a tak som bol rád keď som natrafil na link, ktorý tu dávam. Nie je to, myslím, to demo, čo sme mali, niektoré skladby chýbajú, ale sú aj iné, ale ako spomienka postačí. Ak si chceš opätovne precvičiť pogovanie, vyskúšaj. A otvor si predtým pivo o zárubňu.

download:
http://rapidshare.com/files/331173212/Viktor_the_Cleaner_-_Viktor_cistic.rar.html


Info: Kapela Viktor Čistič se začala formovat na podzim roku 1993 původně pod názvem Zákaz vjezdu. Původní sestavu tvořili Honza Valík a Ondřej Trnavský, kteří se střídali za bicími a u mikrofonu a Míša Trnavská hrající na vypůjčenou kytaru jako na basu. Toto trio hledalo kytaristu. Na jednom z posledních koncertů Visacího Zámku v legendárním klubu Na Petynce potkávají Honzova známého ze základky, Lukáše Kohouta, který jim sděluje, že si právě zakoupil elektrofonickou kytaru Jolana Studio, a bylo rozhodnuto. 1. prosince 1993 se tedy uskutečňuje první zkouška této skupiny v kompletním složení v Euroškole v Letňanech.

Krátce na to opouští kapelu basačka Míša, na jejíž něžné ručky byly struny skutečné baskytary Jolana Iris Bass příliš silné. Oslabený ansambl zabijí zdánlivě dvě mouchy jednou ranou angažováním Jardy Zimmera jako basisty, který zároveň zajišťuje vybavenou zkušebnu na internátu SOU SSŽ v Ohradní ulici v Michli. Tato spolupráce však nemá dlouhého trvání. Stížnosti z okolí a přecenění sil nového člena je vrací zpět do Letňan. Basy se ujímá Honza a za bicí definitivně usedá Ondra. Skupinu dále posiluje další kytarista (Honzův spolužák) Jiří Burian, který je nyní spíše znám pod jménem Gregory Finn jako frontman skupiny Southpow. Přibližně v této době se začíná uvažovat o změně názvu. Jiří, v té době pod vlivem industrialu přichází s nápadem Dead Cleaner Halber Mensch, který ale neprojde. Ujme se Lukášův návrh názvu, a to anglický ekvivalent jména postavy z kultovního Besonova filmu Brutální Nikita - Victor the Cleaner. No a Viktor Čistič je na světě. V této sestavě absolvuje první veřejné vystoupení v červnu 1994 v KD Sluníčko na Pražském Jižním Městě společně s místní začínající kapelou Probablity Of Doom (první počin Čerta z Kompotů, Skeletoru). O kvalitách této produkce se asi není třeba zmiňovat, když si spočítáte, kolik lidí za první půl rok existence kapelou prošlo, ale stálo to za to ;)

Po prázdninách se schází opět jen trio Honza, Ondra a Lukáš. Avšak hned v záři je v Klubu UZI uloven Šakal. Tedy Radek Trnka, který do té doby hrál ve školní partičce Alobal, jehož přivedl věrný fanoušek Tomáš Hlavička, s nímž se znali z dětství z oddílu juda. Tento zdatný kytarista, měl ještě ke všemu v zásobě několik hotových songů a možnost zkoušení s kapelou Berushci na Lhotce. Sestava se stabilizuje a dává se do práce na rozšíření repertoáru. O podzimních prázdninách v říjnu 1994 proběhlo pětidenní soustředění společně s Berushkama v penzionu Frigera v Českém Šternberku. První společné vystoupení se uskutečňuje 19. listopadu 1994 na soukromé oslavě narozenin v sokolovně v Říčanech a hned následující den hrají v KD Opatov - Mamut společně s kapelami Berushci a Jaksi Taksi. Koncert byl o poznání lepší, ale velice prodělečný... V lednu roku 1995 plni sebevědomí přichází do studia Vintage - pánů Pešouta a Lautrbacha - v Průhonicích a světlo světa spatřuje první demosnímek pod názvem Victor The Cleaner. V té době se již naposledy mění název a to prostým překladem do češtiny, a tady na Viktor Čistič.

S demosnímkem v kapse již nic nebránilo tomu, aby se začeli obcházet kluby a zajišťovat konzerty. Hraje se hlavně v Praze. Párkrát na Deltě a na Komotovce, ale především a pravidelně v Batalionu v ulici 28. října - tedy až do nešťastného společného koncertu se Sypte ptáčkům a PPH. Ale sporadicky i mimo metropoli např. na punkovém festivalu v Teplickém DMD společně s The Primitives, Hroší Farmou a Létajícími troskami. Demo bylo také zasláno na recenzi do hudebního časopisu Bang!, kde obdrželo tři ruce. Během jara proběhne stěhování od Berushek do kotelny Juristovic rodinného domu na Proseku, aby se po té, za značného přičinění šakalova otce, kapela usadila v OKD Praha 7 Vltavská. Na podzim téhož roku dochází opět v UZI k setkání s Danem Margoliusem, v té době redaktorem (nyní hercem) zmíněného časopisu Bang! a za nedlouho nato v něm vyhází rozhovor pod názvem Útok punkových dorostenců. Z tohoto setkání vzniká delší spolupráce v podobě Danova manageování. Přichází zlaté časy!!! Návrat do Batalionu a koncerty ve větších klubech, ale především předskakování Visacímu zámku na Mlejně!!! Po roce zkoušení a hraní má Viktor Čistič dost nového materiálu a tak se v lednu roku 1996 vrací do studia Vintage, aby zde natočil své druhé demo - Necrophily Hell 902 10. Tou dobou, z důvodu vytíženosti, opouští post managera Dan. Jméno formace je však již celkem slušně etablováno, takže s koncerty není problém.

V květnu 1996 zakončuje Lukáš úspěšně střední školu maturitní zkouškou, což zbylé tři členy čeká až napřesrok. Z tohoto důvodu se koncem roku začíná značně omezovat zkoušení i hraní a také se začínají projevovat rozporuplné názory na další směřování a vývoj. Poslední koncert se uskutečňuje na Dětském dni před ZŠ Jírovcovo náměstí, poblíž KD Sluníčko, již bez Hozy. A tak Viktor Čistič symbolicky usíná tam, kde se probudil...

(Zdroj: Bandzone kapely)

----------------------

VIKTOR ČISTIČ (VICTOR THE CLEANER)was/(is?) czech punk-rock band from early 90s. They released two demos: "Victor The Cleaner" and "Nekrophilly Hell 902 10".
Sorry, not too much infos, also no cover (just my picture)... but I really liked them in the past.

Some songs you can hear also here:

http://bandzone.cz/viktorcistic

mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára