nedeľa 28. marca 2010

NO WAVE :: books + NO NEW YORK compilation


NO WAVE - hudobný štýl, ktorý nikdy nebol veľmi v kurze. Vznikol koncom 70-tych rokoch v New Yorku, v podstate ako reakcia na punk a jeho deklarovaný individualizmus, ktorý sa časom zmenil na pózu, stádovitosť a módu. No Wave sa týkal úzkeho okruhu hudobníkov. Hudobná zložka sa opierala skôr o improvizáciu, avantgardu a umelecké pojatie hluku. Klasické kapely: Contortions, Teenage Jesus And The Jerks, DNA, Mars. Viac o tomto štýle sa môžeš dočítať napríklad v knihe: Marca Mastresa "No Wave" z vydavateľstva Black Dog publishers (www.blackdogonline.com): http://www.blackdogonline.com/all-books/no-wave.html






Názov "No wave" vyjadroval vlastne svojský prístup a aj odstup od punku, či novej vlny (New wave).Teda "Žiadna vlna" - žiadne hnutie, či smer - len voľný, individuálny prístup.

V skratke by sa dal No-wave prístup vystihnúť výrokom:

"Here was a music of violent surrealism, relentless in its aggression, hate and fury. It was something that truly screamed, : Fuck you all! I don´t want to be like you! Punk said: Fuck them! We don´t want to be like them! See the difference?"

Weasel Walter

Ďalšia kniha je zameraná skôr fotodokumentačne - jej prezentáciu si môžeš pozreť:
http://www.youtube.com/watch?v=HW6AjT1fXB4



Na blogu Another World Of Sound som našiel charakteristiku,z ktorej časť uvádzam:

..."No wave was one of those fringe things that nobody expected to be remembered. Centered around downtown New York, no wave was a reaction to the staleness of punk (which had only existed officially for a little over a year!) and music in general. Several bands were completely self-taught; some were professionally trained, but they ignored this in a search for pure release through sound. Bands denied the name anyway, but history (and rock journalism) has made it stick. The scene was officially dead by 1982, and that's being generous. Some figures, like Lydia Lunch and Arto Lindsay, went on to other projects and relatively greater fame. Others faded into obscurity, making a few select appearances and nothing more. Strangely, around the time it died, no wave's impact began to be felt. The whole nihilism and deconstructionist attitude of the "movement" had been absorbed into many strains of experimental and extreme music, both in and outside of New York (see the late 80's downtown scene, the whole slew of noise rock bands, Silver Abuse, Blurt, Crawling Chaos, Fire Engines, Der Plan, D.A.F., Sonic Youth, Live Skull, Cop Shoot Cop, Swans, etc.). Even the more traditional industrial bands had started to show a distinct no wave influence."...
(http://anotherworldofsound.blogspot.com/2009/02/no-wave-retrospectives-dna-dna-on-dna.html)

a info z Wikipédie:

http://en.wikipedia.org/wiki/No_Wave

Sorry za striedavý anglicko-slovenský opis, ale knihy sú v angličtine a kto má záujem si ich zohnať, trochu po anglicky by mal vedieť. Zoženieš na adrese vydavateľstiev.

Pre ostatných aspoň muzika: zásadná kompilácia NO NEW YORK, ktorú kompiloval Brian Eno a definovala NO WAVE žáner. Kto má chuť, vypočuj tu:




http://www.mediafire.com/?nmjzjd3dndm



(zdroj: http://salmagundisyncopation.blogspot.com/)


Hudobnému žánru "No Wave" sa plánujem na blogu ešte venovať, niečo preložím aj z oboch kníh, dakedy v (blízkej ?) budúcnosti.

Mišo

1 komentár:

  1. NICE!!! veľmi pekne ďakujem za toto, naozaj. skvelé. úžasné. uau. veľká poklona.

    OdpovedaťOdstrániť