piatok 21. mája 2010

RIOT IN OPERA - "Last riot" (druhé demo) 2002


"Pozeráš okolo seba
a nevieš čo to znamená
prečo je svet
a ľudia v ňom
otočený naopak
myslíš že im príde zle
že nemôžu takto ďalej žiť
preto im chceš povedať
že žijú hore nohami

R:
Nevrlo sa na teba dívajú
svoje presvedčenie si vziať nedajú
názor väčšiny je jednoznačný
dole hlavou visíš ty!"

text skladby RIOT IN OPERA "Svet naopak"





Pred časom som sa v krátkych profiloch venoval kapelám v ktorých som hrával.
Jednou z nich bola RIOT IN OPERA (nájdeš aj v archíve: http://muzika-komunika.blogspot.com/2010/02/riot-in-opera-zaloz-svoju-kapelu.html).

Kapela RIOT IN OPERA vydala "oficiálne" len split kazetu so S.I.K.A. Mám však doma ešte pár nahrávok ktoré sme nahrali - či už v skúšobni, alebo naživo. 

Kapela R.I.O. trvala v podstate dosť krátko. Začala ako "bočný projekt" vážnejšej a "angažovanejšej" bandy S.I.K.A, kde sme počas skúšok a nekonečných čakaní na naladenie sa gitaristu Jura, len tak zo srandy začali tvoriť krátke punkové songy - basa (Tomáš) a bicie (ja).  Vtedy myslím spieval v S.I.K.A. ešte aj Sivo, ktorému sa voľnejší a punkovejší štýl páčil viac a aj mu hlasovo viac sedel a teda sa k nám rád pripojil. Tak sme spontánne v krátkom čase vytvoril repertoár asi 5 skladieb s odľahčeným punkovým základom, zahraným však riadne rýchlo. K nim sme napasovali vtipné aj vážnejšie texty - o blbostiach aj o veciach čo nás štvali.

Nakoniec sme pribrali na gitaru Maťka, a druhým spevákom sa stal Rado, ktorý spieval v kapele z SIKA-RETATDäR (z ktorej neskôr vznikla S.I.K.A.). Počúvali sme vtedy veľa fínskeho, talianskeho, švédskeho punku 80´tych rokov, rýchly hardcore, samozrejme že DISORDER, CHAOS UK, celkovo UK 80´s punk a pod... a spravili sme neskôr aj pár coverov - od TRUTH DECAY (na prvom deme), NEGATIVE APPROACH, či TELEX. Punkový feeling sme dokorenili crustom a 80´s hardcorom.

Odohrali sme niekoľko koncertov - na Garážach, v Bunkri, nahrali sme demo, absolvovali krátke turné po Slovensku a Čechách (spolu so S.I.K.A.).

Po turné však už kapela nemala taký "švung", jednak sme sa viac venovali S.I.K.A., jednak sa vzťahy v kapele trochu narušili - Rado mal v tom čase dosť problémov sám so sebou, Maťko a Tomáš začali viac inklinovať k vtedy vychytenému štýlu "emoviolence", čo pre mňa so Sivom nebol smer ktorým sme sa chceli uberať. Nakoniec sme sa dohodli pre koniec kapely. 

Ešte sme však plánovali nahrať nové skladby na druhé demo. To už sme však robili narýchlo u nás v Garáži, síce na lepší nahrávací aparát, ale moc dobre to nedopadlo. Má to otrasný, sprasený zvuk a ani tá nahrávacia atmosféra nebola kto vie čo. Rado sa už na to vysral, na nahrávanie vôbec neprišiel, tak spieval len Sivo. Bolo to nahraté, myslím, v roku 2002.

Nakoniec to demo zapadlo prachom. Tak som ho teraz po rokoch vyhrabal, s pomocou kamoša (vďaka whack!) dal dokopy ako MP3, spravil obal - taký provizórny - a nájdeš ho tu:











































Zopár fotiek RIOT IN OPERA:


















Po rozpade RIOT IN OPERA vznikli dve nové kapely - punková ROVNOU CHODBOU - kde sme so Sivom pokračovali v rýchlom punkovom štýle, už viac menej bez crustových vplyvov, skôr to bool taký svojský hardcore-punk. A BOZOKA - zaujímavá "emoviolence" kapela - ale tak divne originálna. Vidieť ich naživo bol zážitok. Hrali tam Tomáš s Maťkom, Lichtle a speváčka Darina. Škatuľka, ktorá by im sedela sa hľadá ťažko - asi podivné emo-HC. Žiaľ hrali dosť krátko a neviem, či sa dochovala nejaká ich nahrávka.

Inak s ROVNOU CHODBOU sme neskôr hrávali aj skladbu "Svet naopak" (škoda, že na demo nahrávke kvôli zvuku nevyznela) a ja si ju niekedy pre seba hrávam na akustike. Stále celkom dobre znie.

-----------------------------

One of my old bands - Crusty-punky RIOT IN OPERA ...and our "second demo". It was never released, just lying down in the box for couple of years. Now is here. Warning! Raw sound!

Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára