utorok 19. októbra 2010

Táborová muzika


Tieto dni som po čase opäť trochu počúval kapely z Tábora. Najmä SABOT, no aj GAFFA (ich koncert som videl tento rok na festivale v Boskoviciach), C, DEVEROVA CHYBA, KAČKALA (skvelá vec!!!) no, celkovo vzaté - výborné kapely a...zaujímavá muzika. Tábor má tiež takú svojskú scénu. Keď som nedávno písal o Rožnove a scéne tam, tak s Táborom je to trošku analogické. Keď sme pred pár rokmi cestovali s Luckou po Čechách, stavili sme sa aj v tomto meste. Krásne s historickou, magickou atmosférou.



Cestou mestom sme natrafili aj na CESTU - miestne "cultural exchange center", kultúrne centrum v starom zrenovovanom mlyne, v ktorom pôsobia okrem iných aj SABOT - dvojica Christopher Rankin a Hilary Binder. Aj nás v ten večer volali na akciu, ktorú poriadali, no my už sme mali namierené tuším do Českých Budějovic.

SABOT - túto kapelu som videl naživo prvý krát asi pred 7 rokmi u nás v Blave, v Divadielku v podzemí. Bol to skvelý hudobný zážitok. SABOT je podľa mňa veľmi inšpiratívna kapela, ako po hudobnej stránke, tak aj svojským prístupom k hudbe a ideám v nej. Jednak vychádza z punkových koreňov, je "nasratá", no má v sebe aj poetiku - aj to aj bez textov. So svoju muzikou dvojica rada cestuje po svete, ich kapela je v tomto smere naozaj aktívna. SABOT hrali okrem iného napr. aj v Rusku, Turecku, Pakistane, Číne, Japonsku, Kórei, Austrálii či na Novom Zélande. Ak máte záujem sa o nich dozvedieť viac, pozri video na ich myspace:"Chris a Hilary na ceste" (http://www.myspace.com/sabotband).




Viem, že SABOT vydali o svojej kapele aj knihu - "120 months" (žiaľ, vypredaná), no nedávno vyšla ďalšia "240 months" - spolu s DVD (pri príležitosti 20-teho výročia kapely). A je s nimi aj rozhovor v knihe "Nenech se zas oblbnout" od A. Švamberka.
Pre mňa sú SABOT jednoznačne inšpiratívnou kapelou.


Informácie a kontakt na SABOT, ale aj na iné aktivity tejto dvojice nájdeš tu:
http://www.cesta.cz/


...aj CESTA môže byť cieľ.


...a ešte jedno info: http://www.tabor.cz/


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára