štvrtok 21. októbra 2010

VIALKA



Muzika a inšpirácia: http://vialka.com/blog. VIALKA je jednou z najinšpiratívnejších kapiel, aspoň pre mňa. Keď som spomínal SABOT, určite sa medzi týmito kapelami dajú nájsť analógie. 2 hudobníci, zaujímavá hudba, cestovanie po svete. VIALKU som videl minulý rok u nás v Blave v A4, bol to zážitok. Už u nás predtým pár X hrali, len ja som bol vždy niekde odcestovaný. Táto kapela ma dostáva najmä tým, že Eric a Marylise sú partneri, manželia, majú dieťa, napriek tomu nachádzajú energiu spolu tvoriť hudbu a cestovať tak veľa po svete. Hrajú vyše 100 koncertov ročne, koncertovali už v takmer 50tich krajinách sveta - v celej Európe, tiež v Afrike, Austrálii, Ázii, Amerike. Majú v sebe "niečo punkové" a pritom je v ich tvorbe veľa presahov za klišé tohto žánru. V ich hudbe sa dajú nájsť mnohé vplyvy - od rómskeho folklóru, folku, world music, cirkusovej hudby, punku, noise, divadelnej hudby...a celé to má veľkú energiu.
Eric - gitarista a spevák kapely hrával predtým v mnohých kapelách na rôzne nástroje - vrátane noise projektu HERMIT (s ktorým vystupoval, myslím roku 1998, aj tu v Blave na Garážach). THIRD WORLD PLANET bola zase šialenosť ktorú "páchal" s Jasonom Flowerom (s tým nájdeš rozhovor na tomto blogu - o labely SUPREME ECHO)- zmes hardcore, noise a black metalu v uletenom podaní. Ďalšia bola NNY - bláznivý divadelný HC. Myslím ale, že začínal v kapele DEMENTIA - há cé - black metal. Skrátka, má skúsenosti s rôznymi druhmi hudby. Pod svojim menom - ale v azbuke - vydal aj nejaké CD s takými akoby Letov-ovskými skladbami, teda v štýle ruského folk-punku.
Hej, koncert HERMIT bol asi mojím prvým "šialeným koncertom", dovtedy som videl viac - menej konvenčné punkové skupiny a prístup k hudbe. Tak tu je jeden link: http://vitaignescorpuslignum.blogspot.com/2010/06/hermit-vomit-can-be-found-in-jarscarpe.html
Inak, projekt HERMIT má fakt úctyhodnú diskografiu: http://alith.t35.com/carpe_diem_records/hermit.htm

Rozhovor s Marylise - bubeníčkou a speváčkou kapely - si môžeš prečítať tu: TOM TOM : http://tomtommag.com/blog/?p=1977

K tejto kapele sa určite ešte vrátim, rád by som s nimi spravil rozhovor, tak snáď niekedy v budúcom roku sa objaví na blogu muzika-komunika. Zatiaľ aspoň pozri ich stránku (i keď teraz je v procese renovácie), alebo vypočuj na you tube. Prípadne si od nich objednaj CD či dosku. Z tejto francúzskej dvojice sklamaný/á nebudeš!



Vialka na Garážach v lete 2004

...a tu je report (v angličtine) z ich turné po Číne zo zinu Reason To Believe:






mišo

1 komentár:

  1. jou!!! videl som ich kedysi v Oščadnici, to som netušil, že sú to oni, hehehe, ale také dačo človerk jednoducho nezabudne.. a potom som mal tú česť osobne pred rokom na Vrahu. geniálna kapela! dá sa povedať ideál.

    OdpovedaťOdstrániť