pondelok 28. novembra 2016

UKRUTNOST TAPES


UKRUTNOST TAPES bol undergroundový kazetový label, za ktorým stál Francúz Luk Haas, ktorý sa ako pracovník Červeného kríža, cestujúci po celom svete, k undergroundovému punku dostal v 80-tych rokoch práve v ČSSR a v Poľsku. Existencia punku v krajinách s totalitným režimom ho natoľko očarila, že sa rozhodol založiť vlastný label Ukrutnost Tapes a fanzin MALA EWOLUCJA, ktoré boli zamerané na propagáciu kapiel z východného bloku. Neskôr, pod hlavičkou Tian An Men 89 records vydával nahrávky na vinyloch kapelám aj z iných, pre neho exotických krajín. Pod značkou UKRUTNOST TAPES vydal niekoľko aj českých undergroundových a alternatívnych kapiel - MCH BAND, É UCHO DEBIL ACCORD BAND, POSÁDKOVÁ HUDBA MARNÉHO SLÁVY, SLEPÉ STŘEVO, ale aj punkových F.P.B., či kompiláciu s punkovými kapelami s názvom HRUBÝ PUNKOVÝ HLÁSKA. Kazety vychádzali v náklade tak okolo 50 až 100 kópií a boli distribuované na univerzite v Štrasburgu, kde vtedy študoval, alebo ich Luk rozposielal poštou do celého sveta.

(Info z knihy Kytary a řev aneb Co bylo za zdí)


Luk Haas sa do ČSSR prvý raz vypravil v lete 1986 s tým, že mal záujem nájsť v Prahe miestnych punkáčov a získať nejaké nahrávky. Vedel o existencii punku v ČSSR z amerického časáku MAXIMUM ROCKANDROLL, ktorého redaktor vydal kompiláciu WORLD CLASS PUNK (nájdeš tu na blogu), na ktorej bola aj kapela A 64. V Prahe sa mu podarilo skontaktovať sa s ľuďmi z okruhu Jazzové sekce, s Mikolášom Chadimom (ktorý mu nejaké kazety dal - napr. MCH BAND - "Gorleben" bol tiež vydaný pod hlavičkou Ukrutnost Tapes), či s Petrom Zikmundom (kedysi manažér kapely A 64), ktorý však už od punku prešiel skôr ku alternatíve/avantgarde - ku kapele SER UN PEYALERO. Luk niektoré tie nahrávky, ktoré získal, potom vydal na kazetách.

(Info z rozhovoru z MRR)



Ku týmto nahrávkam sa dnes dostáva pomerne ťažko. Kazetu "V/A Hrubý punkový hláska" mi kedysi nahral Jan Frederickx z AGATHOCLES. Bola to už neviem-koľká kópia, ale počúvať sa to dalo. Do MP3 podoby mi ju previedol kamoš Maťo (Digi LP a MC blog) a neskôr som ju zavesil na blog. É Ucho Debil Accord Band ‎neskôr v 91-om roku nahrávku vydali aj ako LP-čku "..Stojíme U Zdi..." na labely Fecal rec. Občas ju počúvam - z kazeta aj z LP-čky - a je to podivná muzika. Niektoré iné nahrávky z vydavateľstva UKRUTNOST TAPES sa dajú nájsť na blogu TAPE ATTACK:


http://tapeattack.blogspot.sk/search/label/Ukrotnost%20Tapes

http://tapeattack.blogspot.sk/search/label/Tschechien

http://tapeattack.blogspot.sk/search/label/CSSR


Info aj tu: https://www.discogs.com/label/641234-Ukrutnost-Tapes




























(Obrázky/fotky sú z Discogs-u a z blogu TAPE ATTACK)


Ak by si vedel ešte o iných tituloch labelu UKRUTNOST TAPES, pošli prosím info.

























------------------------------------------

The precursor to Tian An Men 89 Records, Ukrutnost Tapes was a DIY cassette label dedicated to underground and punk music from Czechoslovakia, the German Democratic Republic, and other Eastern locales. It was active in the late 80´s.

I am looking for more information/recordings of this label.
And I am also looking for any issue of zine MALA EWOLUCJA. I have info that was only one published.

























Thanx for any info/help.


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára