streda 2. novembra 2016

Z NIČEHO NIC - "Bahno" (1991)



Strakonický punk-rock.




https://www.ulozto.cz/!AvfSkNtm/z-niceho-nic-rar

Info: https://www.discogs.com/Z-Ni%C4%8Deho-Nic-Bahno/release/6587874


Link mi poslal kamoš whack, kedysi to uploadoval na fórum punkuj, dík.



"Historie kapely Z NIČEHO NIC se začala psát na podzim roku 1989, kdy se vykrystalizovala původní sestava Martin Walter (kytara), Jan Raus (baskytara), Miloš Hůda (bicí), Milan Marek (kytara) a Miloslav Laňka (zpěv).


Přes truhlářskou dílnu a různé garáže se kapela přemísťuje do zkušebny nově se rodícího rockového klubu. Po nesčetných hodinách strávených zkoušením přichází 4.květen 1990, kdy se ZNN objevují poprvé na pódiu strakonické Sokolovny při premiérovém koncertě, tehdy coby předkapela blatenské heavymetalové formace FAUST.

Se svým neuměle hraným, melodickým punkrockem vystupují v roce 1990 na dalších osmi akcích ve společnosti kapel TELEX, ZELENÍ KANIBALOVÉ, ČÍŠNÍCI, THE GIED, CELA PRO KLÁRKU, E!E, PLEXIS, P.S., ŠIŠATÝ KOLO, STRES, SVOBODNÝ SLOVO, KRITICKÁ SITUACE a v neposlední řadě i se ZNOUZECTNOST. Právě ZNC se stávají jakýmsi patronem mladé strakonické kapely. V tvorbě obou kapel lze najít mnoho společných rysů jak v hudbě, tak i v textech, což mohli posluchači posoudit při společných koncertech na počátku roku 1991. To už ZNN fungují jako trio, když z osobních důvodů odchází Marek a následně i Laňka. Po něm přebírá pěvecké žezlo Raus.

Na jaře 1991 má již kapela dostatek materiálu pro první demokazetu. Natáčí ji živě v improvizovaném studiu ZNC v Plzni. Za mixážní pult usedají pánové Cain a Golda. Demo dostává lakonický název "Bahno" a v několika skladbách se účastní i Marek s Laňkou. Hodně zdařilý obal je prací Jana Huszara ml.. Celkově je "Bahno" dílkem, které plně koresponduje s dobou. Z kazety uslyší posluchač melodický, syrový punk, nahrávka působí autenticky, přirozeně, čehož bylo dosaženo minimálním použitím zvukových efektů. Za dobu aktivního působení prodala kapela na 500 kopií.

ZNN se dostávají nejen do podvědomí fanoušků, ale i pořadatelů, takže koncertují dvakrát více než v předešlém roce a to i s veličinami českého punku devadesátých let (VISACÍ ZÁMEK, S.P.S., DO ŘADY!, ŠANOV 1 aj.). Vrcholem je pozvánka na WOODSTOCK 91 do Příbrami a vystoupení na KLUBFORU v Žiaru nad Hronom.

Následující rok 1992 začíná koncerty, kam jsou ZNN zváni jako hlavní kapela a za zlomový okamžik lze považovat měsíc březen, kdy odjíždí do libereckého klubu Golet. Zde se nachází malé nahrávací studio (8stop) a ZNN tu natáčí materiál na první oficiální 7" EP. Tentokrát se o produkci nahrávky starají pánové Rejent a Lochman a po perném víkendu jsou nahrány čtyři skladby - Alk.o.hol, Zapomněli nám říct, Snílek a Sen o Donu Quijotovi. Po zdlouhavých finančních problémech však kapela od tohoto záměru ustupuje. Singl nevychází až do roku 2000, kdy ho v malé edici vydává kapela již na CD.

V nových písničkách dua Walter-Raus pozorujeme posun k tvrdšímu, hudebně propracovanějšímu a zaranžovanějšímu repertoáru. Vytrácí se i určitá naivita z textů a je jasné, že se ZNN snaží "oprostit" od "starých dobrých" punkových časů". Ovšem reakce publika je pro kapelu velkým zklamáním, neustále se opakují negativní ohlasy a nastává určitý útlum a krize.

Přesto se v září ZNN vrací ke koncertování a dokonce dostávají nabídku účastnit se nahrávání kompilace "Znouzectnost uvádí své hosty na vlnách rádia Bla Bla plus", kam přispívají písněmi "Pro dobrotu na žebrotu" a "Válka". Ani tohle však nezmírňuje pocit zmaru a tak 1.12.1992 v Plzni, při křtu výše zmiňovaného CD oznamuje kapela konec činnosti..."

...pokračovanie tu: http://bandzone.cz/znicehonic?at=info


-------------------

Czech 90´s melo-punk rock.


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

CompilaZoo n°1 (1996)