piatok 14. decembra 2012

Rozhovor s cestovateľom - dobrodruhom Ondatrom (1. časť)


Už dávnejšie som mal v pláne spraviť rozhovor na trochu inú tému ako muzika a tak som sa rozhodol poslať pár otázok kamošovi Datrovi. Tento krát bola téma cestovanie. S Datrom som už voľakedy dávno robil rozhovor o kapele ROZPOR, kde hrá na gitaru, to ešte do našeho zinu YA BASTA! (http://muzika-komunika.blogspot.sk/2011/11/rozpor-nezabudneme-demo-1999.html) - a to už sú nejaké tie roky. Ale po celý ten čas sme stále v kontakte, takže občas keď sme kecali a on v krátkosti rozprával o výpravách ktoré podniká, chcel som ho prehovoriť na nejaký krátky cestopis pre blog. Veľmi sa mu však do toho nechcelo. Nakoniec som z neho niečo dostal prostrednícvom rozhovoru. Zdá sa mi ten jeho štýl cestovania zaujímavý aj preto, že ide dosť často o menej tradičné miesta a aj preto že cestuje so svojským prístupom a naetradičným štýlom.
Precestoval kus sveta - takmer celú Európu, Rusko, Mongolsko, USA (od New Yorku po Los Angeles), Venezuelu, Brazíliu, Peru, Ekvádor, Kolumbiu, Maroko, Mauretániu, Mali, Senegal, Egypt, Etiópiu, Sudán, Turecko, Gruzínsko, Mexiko, Belize, Guatemalu...

...tak som mu poslal mail s 15-timi otázkami na tému cestovania, výprav a výletov. Prvých päť otázok a odpovedí si môžeš prečítať tu a kompletný rozhovor bude v druhom čísle zinu MUZIKA KOMUNIKA.








Mišo: Čau Datra, prešiel si kus sveta a hoci je dnes cestovanie dostupné už takmer každému a ľudia cestujú rôznymi spôsobmi - tiež samozrejme podľa času a peňazí, mňa zaujíma taký ten "punkový prístup" k cestovaniu. Teda nízkonákladový, dobrodružný, netradičný...akčný. Preto ti posielam pár otázok. Možno niekoho inšpiruješ.

Ešte predtým jak sa do toho pustíme, ak si dobre pamätám, posledný
rozhovor sme robili pred desiatimi, či viac rokmi, vtedy s kapelou
ROZPOR. Niektoré veci sa zmenili, niektoré nie. Viem, že už vtedy si
rád kade-tade putoval, alebo sa aspoň niekde štveral. Stretli sme sa
na hrebeni v Tatrách, alebo sme liezli na strechu teplárne na Pražskej
cestou z Funusu. Tak teda prvá otázka rozhovoru:




1. Aké boli tvoje cestovateľské začiatky? Aká bola cesta z teplárne na
Pražskej po Južnú Ameriku :)?



Datra: Tak hlavne, mňa už od detstva brávali fotrovci furt niekam, takže to nezačalo na Pražskej.:) No a keď som dokončil výšku pojebanú, a začal som makať tak som začal mať viac prachov a aj času na cestovanie. Inak tá tepláreň je stále dosť dobrý flek, porovnateľný s Južnou Amerikou!


2. Ako si sa k cestovaniu dostal? Viem, že tvoj tato tiež podnikal
rôzne výpravy, dá sa tvoja inšpirácia hľadať aj u neho? Teda, že jablko nepadlo ďaleko od stromu?


Datra: Jasné, ako som už načrtol v predošlej otázke. Rozdiel v týchto jablkách je akurát v tom, že môj foter je cestovateľ, jeho zaujímajú rôzne krajiny, a baví ho cestovať a rozprávať sa s ľudmi a podobne, zatiaľ čo ja som skôr iba dobrodruh, ktorý cestuje len preto, aby si neprejebal život sedením doma. Mňa väčšinou tie krajiny vôbec nezaujímajú a skurvení ľudia mi lezú na nervy. Ale zas sa väčšinou vždy niečo zaujímavé prihodí, pri interakcii s tými kokotmi fúzatými.


3. Kam smerovala tvoja prvá väčšia výprava?

Datra: Na sever. Jebli sme to stopom z Blavy až na Nordkapp (najsevernejší bod Európy) v Nórsku a potom sme sa vrátili cez Švédsko, Fínsko a pobaltské krajiny späť. Tri týždne na stope.


4. Ako sa na cestu pripravuješ? Ako ju plánuješ? Čo je impulzom, že
ideš do tej a tej konkrétnej krajiny? Niečo si prečítaš, alebo hľadáš
na webe, v knižkách či na blogoch? Alebo len pichneš prstom do mapy,
že sem pôjdem?


Datra: Okrem eventuálneho nutného vybavenia víz, kúpy letenky a prípadne očkovania sa naozaj nijak nepripravujem. Výber krajiny je často náhodný, napríklad že niekam nájdeme akciovú lacnú letenku. Nič si nečítam a nezisťujem. Nebaví ma čítať kokociny na nete a ani inde, takže si akurát sem tam kuknem nejaké fotky. A často sa niečo dozviem od kamošov, s ktorými tam idem.


5. Cestuješ veľa po svete aj po Slovensku. Daj nejaké tipy na slovenské zaujímavé miesta. Viem, že ťa zaujímajú hrady. Čo ešte najčastejšie býva cieľom tvojich
výletov na Slovensku?


Datra: Tých zaujímavých miest je veľa (každý pozná napr. Oravský Podzámok alebo Tatry), takže spomeniem také tie menej známe – netradičné.

Hrad a skalný hrebeň Vršatec – je ľahko dostupný, je odtiaľ popiči výhľad a dobré okolie na táborenie.
Oproti cez dolinu je vrch Vápeč - tiež super výhľad a málo kokockých ľudí.
Katarína – starobylá ruina kostola v lese nad Dechticami, idylické miesto s mystickou atmosférou.
Poľana (Slovenské rudohorie) – sopka s najväčším kráterom v strednej Európe, hlboký temný prales, skaly, výhľady, divočina, Pán prsteňov.:)
Iža – pozostatky vysunutej (údajne jedinej) rímskej vojenskej pevnosti na severnom brehu Dunaja, múry, kamene, nedocenené miesto.



...pokračovanie v tlačenom zine niekedy začiatkom roka 2013.

-------------------------------------------------------------------------


Nejaké fotky z ciest:





Na najdlhšom nákladnom vlaku cez Saharu.





Spanie medzi autom a smetiarskym kontajnerom v centre Las Vegas.






Návštevná miestnosť v base v Tulume (Mexiko). Datra naľavo. Trest za nahé kúpanie sa na pláži a za odmietnutie zaplatenia pokuty.







Z domova! Na veži Dómu sv. Martina v Bratislave.



..............


Krátke zápisky z ciest prostredníctvom mailu:


"cau, my sme v meste Tulum, co je v karibiku , je tu pyramida rovno nad morom na utese. Kukli sme uz Teotihuacan a Chichen Itza, co su stare indianske centra...je tu pohoda a dobre zradlo..a ok ludia, ziadni zdochlinari ani ojebavaci!!!! to je teda celkom prekvapko!!! .tu pri mori ostaneme par dni a pak tahame na juh cez Belize do Guatemaly...a odtial zase spat do Mexika rovno do Chiapasu...."



a opäť:

"...teraz som v mexico city u miestnych kamosov...

takze par postrehov:
no konecne mi presiel jetlack, tentoraz som z toho bol dost zniceny, asi preto ze som moc nenaspal pred letom...

mame tu uplnu pohodu, byvame v stvrti roma norte co je jedna z najlepsich stvrti aj ked to tak moc nevypada...som myslel ze to bude nejaka luxusna vila kedze su to ludia z bohatej vrstvy, ale je to iba hnily dom asi jak u nas na Trnavke. donesol som bryndzu tak sme im hned urobili halusky, teraz to este ideme dozrat lebo sme toho nagedzili jak jebnuti.

zatial mi pride DF (Distrito Federal) ako extremne kokocke mesto na zivot, vsade to vypada rovnako, hluk, kym sa nekam dostanes trva to hodiny. nevypada to ani ze by tu bolo nieco zajimave. to secko sme uz videli, ked sme tu boli predtym. ale zere sa tu dobre. boli sme v takej drahsej restike na salat a bol fakt super. ne jak tie kokociny co ti donesu ako salat u nas. plus litrovy dzus z hocicoho vsade na ulici za 1,20 euro!

vcera sme sklbli vylet mimo DF do blizkosti mesta Puebla, co je cca 2 hodiny autom. je tam miesto kde je vraj zahadne energeticke pole a auto tam udajne ide samovolne bez motora do kopca. to sme boli zvedavi co je to za ojeb. samozrejme to bola cista picovina. zebrali sme flasu s vodou, co sme pouzili ako vodovahu a na tom mieste kde nam auto islo ; do kopca samo; sme ju polozili na tu vozovku a samozrejme to bolo z kopca. akurat to bol opticky klam a vypadalo to ze je to do kopca. kokotina... ale zas musim uznat ze cela krajina okolo tej cesty bola tak divne tvarovana, ze aj potok co tam tiekol vypadal ze tecie dokopca. to teda fakt, to som neveril vlastnym ociam. najprv som si myslel ze tu vodu tam niekde musela vytlacit turbina....ocny klam, no...
este tam bolo aj plechove UFO na kopceku, neviem preco...take jak v rusku alebo na slovensku na socialistickych ihriskach...
potom sme tam boli zrac v takej oblasti kde su same take vidiecke restiky na mexicky sposob, kde sa prezieraju ti fuzaci tucni jak ve filmaku..

je tu inak celkom zima, asi jak u nas teraz, okrem noci..."


Datra

1 komentár:

  1. Státy kolem And bych chtěl někdy určitě navštívit. Tady jsem zrovna nedávno četl jeden super článek o Ekvádoru. A je teda pravda, že docela dost sleduji i různá cestopisná videa z Jižní Ameriky. Přemýšlím, proč to tak je. A víte, proč? Protože jako malý jsem četl knížku Děti kapitána Granta, které se prakticky celé odehrávají v pohoří Kordilér.

    OdpovedaťOdstrániť

CompilaZoo n°1 (1996)