streda 2. októbra 2019

MICHAEL´S UNCLE - The End Of Dark Psychadelia info



Prišiel mail od p. Oldřicha Šímu. Voľakedy dávno som u neho v predajni v Prahe nakupoval roztáčané kazety z dielne Black Point
Dával na známosť, že vyšla reedícia albumu MICHAEL´S UNCLE - The End Of Dark Psychadelia:



Milí přátelé a zákazníci,
zrovna se to narodilo! Oficiální vydání je sice 10. 10., ale my už Vám můžeme nabídnout naši novinku nyní. Aktuálně se ještě kouří z nového vinylu -  MICHAEL´S UNCLE – The End of Dark Psychedelia. Jak jistě mnozí víte, tohle je také jedna ze základních desek československého bigbítu. Písničky na ní se rodily v letech 1988-1989, a jakmile padla komunistická zlomoc, Majkláči to prskli na desku. Nahrávku pořídili u Martina Kratochvíla na Budíkově hned v zimě 1990 a na jaře už byla deska - vydaná v podstatě svépomocí - mezi lidmi. Píšu schválně „mezi lidmi“, protože na pulty prodejen se ani nedostala – všechno se stačilo prodat téměř ihned přímou cestou...
Michael´s Uncle byli už tehdy legendou – mj. první tuzemskou kapelou, která se dala na cestu tvrdého a posluchačsky náročnějšího punku, který si vysloužil název hardcore punk, tedy tvrdé jádro punku. Časem zůstalo jen u prvních dvou slov, snad i proto, že styl se rychle odrodil od klasických rychloběžných tříakordovek kohoutích hlav. Michael´s Uncle vznikli v roce 1987 náhlým přerodem ze surově novoromantického Souboru tradičního popu, a až na kapelníka Petra Stanka se vyměnilo obsazení, přibyl další výtečný kytarista Karel Jančák (ten po roce odešel k Půlnoci a při americkém turné skupiny v roce 1988 do USA emigroval). V prvotní sestavě je skupina zachycena na CD nahrávce Live 1987, která tvoří bonus cédéčka The End of dark Psychedelia.
Pozůstalí čtyři mládenci to vzali hupem – žádné přehrávky, žádné povolovačky – hráli jak chtěli a zpívali co chtěli. V podstatě to bylo o hubu, o průsery (v tomto případě skutečně nelze napsat průšvihy) nebyla nouze, ale muzika i texty jsou dodnes tak dobré, že z nich stále mrazí v zádech. Je v tom cítit živočišné bytí čtyř duší valících se životem a řvoucích CHCI VŠECHNO A DĚLÁM VŠECHNO!!!
V improvizovaném domácím studiu natočili v roce 1988 do sterea nahrávku Svině!! Ještě v roce 1992, když jsme ji masterovali s loděnickým mistrem masteringu ing. Kussem, nemohl uvěřit tomu, že tohle vzniklo na koleně a na amatérském magnetofonu, byť měl značku Sony. Na Svini!! nakrátko zaskočili Johny Chaos a Petr Hošek (Plexis). Nahrávka Svině!! byla opět nelítostnou reflexí bolševické reality – včetně osobních úletů v drogách a alkoholu… a byla to jediná akvizice BPm, která vyšla na CDLP i MC.
V roce 1989 si Majkláči založili svůj klub, aby měli kde hrát. Bylo to jednoduché – jeden z členů kapely dělal v kotelně, stačilo tedy 3 patra pod zemí zamést hromady mouru a klub Kotelna Na poříčí byl na světě. První nezávislý rockový klub v ČSSR od roku 1969! Chodil jsem tam, hrál tam tehdy kdekdo, o možnosti hraní byla velká nouze. A bylo vždycky narváno. Komunista měl už jiné starosti - Gorby jej zlobil, Němců a jejich opuštěných Trabantů byla plná Praha, Maďaři otevřeli hranice do Rakous….
A kapela to rozjela ve velkém. Bohužel všechno. Takže ještě stihla realizovat Konec temné psychedelie, ale sama nastoupila do vlaku své temné psychedelie – přestože kapela po roce 1990 téměř stále hraje, drogy nejprve neurejdoval Amrit, poté alkohol sežral basistu Ivana Kleina, bubeník Stuchlý se potácí někde mezi tím a naštvaný kapelník Stanko kapelu rozpouští, protože už se stejně vlastně sama rozpustila v návycích…
Malé vzchopení následuje v roce 1995, kdy skupina už bez zpěváka Amrita natočila album Ale my stále hledáme štěstí, ale nikdo z nás ještě není mrtev. Je to melodičtější deska, není tak zabijácká, jak byli fanoušci zvyklí, přesto měla vcelku úspěch. Následovalo malé turné a konec. Šmytec. Teprve u příležitosti vydání CD Soubor tradičního popu v roce 2004 vznikla domluva mezi Black Point a vedoucím Petrem Stankem, že by při křtu v Akropoli mohl vstát z mrtvých Majklův strýček a zahrát i bez stále indisponovaného Amrita. Mezi fans to bylo přijato vlažně, protože Amrit byl ten motor na pódiu, bez kterého to nejede. Avšak když M.O. v Akropoli spustili, návštěvníky, kteří už se pomalu trousili domů, natáhl zpět do sálu mocný sound a narvaná Akropole mohla vidět jeden z nejlepších koncertů kapely! Skutečně to byl velký fackovací panák!! V té době už ale spěla Amritova léčba ke zdárnému finále a také ostatní členové kapely přeživší svá alkoholová a drogová pekla, začali uvažovat o občasném hraní. V roce 2007 tak oslavili 20 let Michael´s Uncle koncertem v pražském klubu Futurum, který vyšel jako CD Futurum Groundlive. Vzápětí následovala studiová CD Return of Dark Psychedelia a po pár koncertech opět vakuum. Tentokrát se zdá, že konečné. Amrit se začal angažovat v kapele Thanx, ostatní buďto nehrají nebo mají své projekty (Stanko a Raušer oprášili Soubor tradičního popu, ovšem v úplně jiné podobě).
Jenomže legendární deska (rozuměj vinyl) Konec temné psychedelie se stále mezi fanoušky shání a její cena na burzách či aukcích rychle stoupá. A tak vznikl nápad vydat ji v reedici znovu. Žádné úpravy, žádné změny, maximální věrnost originálu. Stalo se právě nyní, přátelé. K tomu jsme zreedovali stejnojmenné CD, které rovněž řadu let na trhu chybělo.
A protože kapela se těmmito aktivitami nadchla, začala opět zkoušet s tím, že vykoná jeden jediný výroční koncert 30. listopadu 2019 v domovském klubu 007 na Strahově u příloežitosti 30 let od vydání LP The End of Dark Psychedelia. Polovina lístků je už prodaná… Přijďte! 

O.Šíma



O tejto doske som už písal: http://muzika-komunika.blogspot.com/2010/04/michaels-uncle-end-of-dark-psychadelia.html. Pokiaľ ťa baví CS hardcore, tak túto dosku maximálne doporučujem.

A keď už sme pri tom temnejšom odtieni punku (a HC), tak sa chystá aj reedícia (v podobe LP) nahrávky Braňa Alexa - This Is Punk Rock From Transylvania.

Pozri:
http://muzika-komunika.blogspot.com/2011/06/brano-alex-punk-rock-from-transylvania.html


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára