pondelok 2. marca 2020

ROCK proti...


O tom, že rocková hudba má aj revolučný potenciál je, myslím si, na stránkach tohto blogu zbytočné sa nejako moc rozpisovať.

Včera skončilo volebné šialenstvo, môžeme si dať niečo na odľahčenie.

Koncerty
Stále hľadám informácie o hudobných akciách/koncertoch, ktoré nejakým spôsobom hudbou vyjadrovali postoj - politický, ekologický...občiansky. Nemyslím teraz Pohodu, tá je medializovaná až-až. 
Skôr mám na mysli akcie ako bolo Anti-Marlboro Rock In (vybavujem si iba plagát na túto akciu na stĺpe verejného osvetlenia), koncerty pre Slobodu zvierat v PKO (bol som tam raz, či dva krát), koncert pre Slobodu zvierat na Kamennom mlyne, koncert(y) proti jadrovej energii na ObKass-e na Vajnorskej (na jednom, čo som bol, hrali Those Who Survived The Plague a Insania a ...?), alebo Rock volieb 98 na námestí SNP (i keď tam veľmi punkové kapely nehrali), či Rock proti mečiarizmu 1998 v Stoke. Ten koncert ma žiaľ minul, vtedy som do Stoky chodieval iba občas na burzu platní a na koncerty len veľmi zriedka.















Info z webu Stoka:


Bol koncert proti mečiarizmu

1. apríla 1998 sa odohral v Stoke Rock proti mečiarizmu. Autor tejto myšlienky Koňýk, spevák skupiny Zóna A, navrhoval, aby sa koncert volal Koncert proti Mečiarovi. Ja som týmto menom nechcel zahnusiť svoj tvrdý disk a presadzoval som termín mečiarizmus, ktorý bol ako fenomén vyslovený na jednom mítingu SDK („zločiny mečiarizmu“), a pomenúva širšie korene tohto javu. Koňýk však doposiaľ opakuje, že sa to malo volať tak ako on navrhoval, pretože to má tú správnu údernosť. A ja sa priznám, že teraz neviem, či mal pravdu, alebo nie.

Na koncerte sa zúčastnilo množstvo ľudí a pomohol nám dostať sa do takých médií akými sú nesvojprávna STV, ba i denník Slovenská Republika. Na základe tejto reklamy sme dostali i anonymné listy a boli sme nútení podať i trestné oznámenie, pretože sa nám ktosi zo Žiliny (aspoň odtiaľ bol list poslaný) v nesmierne primitívnom liste vyhrážal dynamitom.

Blaho Uhlár



Podľa webu Zóny tam hrali ŽIVÉ KVETY, KOSA Z NOSA, Iné Kafe, EX-TIP, LORD ALEX...


Pár riadkov k akcii mi napísal aj Vrešťo:

No... Nic zvlastne neviem.... Ani ci tam hrala zona vlastne.... Ja si len pamatam ze tam niekto zacal hajlovat a jeden herec zo stoky zacal hulakat ze ci tu chce niekto hajlovat? Uplne nasraty... A sala cela ticho.... Jedine mi utkvelo... Fotky? Mozno lucia bartosova...Ta foti snad vsetko...


...a Peter Bálik, gitarista Živých Kvetov:

"Plagát bohužiaľ nemám, ale isto niekde je, mari sa mi ze som ho videl aj na nete, robil ho Shooty. Myslím, že by ho mohol mať niekde odložený. Určite tam bolo viac kapiel, napríklad hrali tam aj Ine Kafe, to viem, lebo každý mohol hrať 15-20 minút, ale oni prekročili výrazne limit a Koňýk ich musel doslova vyhodiť z pódia. Teraz neviem, či tam boli aj Vidiek, asi skôr nie, ale na plagáte asi boli uvedení, no nehrali, pretože im to časovo nevyšlo. Ale chceli zostať na plagáte, že aj oni nás podporujú. Išlo iba o jeden koncert, diskusia určite nebola, ani ďalšie sprievodné akcie. Sála bola úplne natrieskaná, do vtedajšej Stoky sa zmestilo tak do 300 ľudí a vonku mohlo byť raz toľko, čo sa nedostali, možno aj viac. Kapely hrali zadarmo. Stoka bola v čase mečiarizmu možno jediným skutočne slobodným miestom v celej Bratislave. Neviem si predstaviť, že by sa takýto koncert mohol uskutočniť inde. Bolo to zároveň jediné miesto v BA, kde mohla slobodne diskutovať vtedajšia opozícia a mečiarovcom ležala v žalúdku. Stoka žila len zo vstupného, krčmy a podpory zo zahraničia. V tom čase sme obkolesení siskármi a skinheadi si divadlo vyberali ako svoj cieľ. Mám pocit, že celú akciu vymyslel Koňýk s Luciou Piussi, ktorá by ti k tomu mohla povedať viac, ale na tú dobu to bola skutočne ojedinelá a výnimočná akcia."

-----------------------

Ak máte nejaké info, fotky, plagát a nerobí Vám problém podeliť sa o to, budem rád.



Ešte info o jednej, podla mňa veľmi vydarenej akcii, ktoré sa konala v lete 2009 v punkovom klube Obluda pod názvom PUNKOVÝ HARMATANEC.
Výstava fotografií Lucie Bartošovej + koncert kapiel.




















Koňýk (foto Lucia Bartošová)

Punkový harmatanec - tak pomenovala svoju výstavu Lucia Bartošová. Je prvou expozíciou v bratislavskom hudobnom klube Obluda a podľa organizátorov vraj aj prvá špeciálna výstava o punku na Slovensku.
"Lucia zachytila ľudí a atmosféru punkovej reality v dobe dohárajúceho komunizmu, nelegálne koncerty na periférii Bratislavy a burzy zahraničných platní, kaziet či časopisov Bravo v centre mesta," uviedol kurátor výstavy Robert Hojsík.

Súbor 30 doteraz nezverejnených fotografií pochádza z rokov 1986-1990 a Bartošová na nich zaznamenala kontrast šedého komunistického režimu spolu s farebnosťou hnutia punk a mladými ľuďmi, ktorí sa u nás zabávali, obliekali a provokovali ako ich rovesníci za železnou oponou. Fotila skupiny Slobodná Európa, Zóna A, Karpina i ďalšie. Na výstave sú aj zväčšené portréty hudobníkov Braňa Alexa, Koňyka, Zvera, Sveťa, Milana, Peleho či Braňa Špačeka.

Zvečnila aj známu burzu platní, ktorá sa počas totality konala v nedeľu na pešej zóne a slúžila na výmenu materiálov o hnutí, ktoré komunizmu nevoňalo, tak ako žiadny závan slobody. Zachytila tiež bláznivú atmosféru na koncerte v Rači v auguste 1989, tesne pred nežnou revolúciou. "Diváci vybehli na pódium a z celého koncertu vznikol jeden veľký chaos. Ako zážitok to hodnotím veľmi kladne. Asi nikto iný v tej dobe nefotil a pre mňa to ani nebola nejaká reportáž o zvláštnych ľuďoch. Naopak s tými zvláštnymi ľuďmi som žila a stretávala sa, boli to moji priatelia," spomína Bartošová.

Jej dokumenty z obdobia neslobody sú o to aktuálnejšie, že napríklad skupiny Lord Alex, Mladé rozlety, Problém 5, Kosa z nosa a iné hrávajú punk aj v súčasnosti. Tieto čiernobiele umelecké zábery majú v súčasnosti určitú hodnotu, o čom svedčí ich zaradenie do veľkej výstavy Osemdesiate roky, ktorá je teraz v Slovenskej národnej galérii.

Lucia Bartošová sa narodila v Bratislave (1968). Pochádza z umeleckej rodiny a absolvovala odbor keramika na Strednej umelecko priemyselnej škole v Bratislave. Počas tohto vzdelávania sa úspešne zúčastňovala na fotografických súťažiach. Postgraduálne vyštudovala odbor reštaurovanie dreva a po nežnej revolúcii pracovala v Slovenskej národnej galérii ako reštaurátorka. Na Vysokej škole výtvarných umení absolvovala dva ročníky odboru fotografia, odkiaľ odišla z vlastného rozhodnutia. Pracuje pre Nadáciu súčasného slovenského výtvarného umenia i ako arteterapeutka v občianskom združení Krídla.

Zdroj: https://kultura.sme.sk/c/4960067/v-bratislavskom-klube-obluda-su-punkove-fotografie.html

Pozri aj: https://www.noviny.sk/slovensko/62785-punk-zije-v-oblude-urcite


Fotky z akcie možno časom...



Pozri aj: http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/06/rock-fest-stupava-1997.html


alebo blog galériART update: https://ceruzouafarbou.blogspot.com/2020/03/fotky-z-vystavy-roz-loz-2020.html




Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára