streda 6. apríla 2011

AZRA - "1st " + "2nd" album

"Balkane, Balkane, Balkane moj,
budi mi silan i dobro mi stoj..."







Keď sa bavíme o ex-Yugo scéne, myslím, že by sme nemali opomenúť kapelu, ktorá síce nepatrila medzi undergroundové či prísne punkové / novovlnné, ale je uznávaná a rešpektovaná. AZRA. Hudobne skôr patrí do rockovej/ new wave škatuľky, ale to je jedno. V Sarajeve na trhovisku / bazare som natrafil na knihu s CDčkom o tejto kapele, tak som zakúpil. Stretneš sa však s nimi v každej veľkej encyklopédii ex-Yu scény. A v Mostare som našiel hudobný obchod (žiaľ zatvorený), ktorý mal názov "AZRA" dokonca s ich logom. Sranda.

"U jesen 1977 godina čuo sam new wave" spomína jednom v rozhovore Branimir "Johnny" Štulić, fromtman kapely. AZRA vznikla už roku 1975, hrávali však trochu odlišný repertoár - skôr balady, folkové skladby a tak. Hudobne ich teda nakopol "duch" novej vlny, hudobný základ však mali aj v Beatles. Štulič prirovnáva energiu z punku k tej čo ho dávno predtým oslovila cez Beatles - čiže sponánnosť, priamy spev, gitary ohúlené - prosto návrat k rock ´n´ rollu.

Prvé dva albumy kapely AZRA tu:




AZRA 1 (first album from 1980)

http://www.multiupload.com/M4AYZKQ3PF

AZRA 2 (second album from 1981)

http://www.multiupload.com/O275ZOKNMS


Text + akordy k ich najznámejšej skladbe Balkan:






-------------------------------------------------------------------------------------


Wiki said:
Azra was a rock band from Zagreb / Croatia that was popular across Yugoslavia in the 1980s. Azra was formed in 1977 by its frontman Branimir "Johnny" Štulić. The other two members of the original line-up were Mišo Hrnjak - bass and Boris Leiner - drumms. The band is named after a verse from "Der Asra" by Heinrich Heine. They are considered to be one of the most influential bands from the former Yugoslav New Wave rock era and the Yugoslav Rock scene in general.


mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

CompilaZoo n°1 (1996)