pondelok 2. mája 2011

Patafyzické periodikum PAKO + dokument

Nedávno som pozeral celkom zaujímavý dokument o ľuďoch, ktorí boli v minulom režime v opozícii a aj na okraji, mimo centra diania. Jednalo sa o disidentov, presnejšie o mimopražských disidentov. Veď pozri: "Opozice z periferie"

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10204622775-opozice-z-periferie/209452801380009/

Medzi inými je tam spomínaný aj Eduard Vacek, ktorý (a teraz pozor, citujem Wikipédiu :) : "Byl zakladatelem Patafyzického colegia v Teplicích na počátku 80. let. Mezi členy patafyzického kolegia patřila také básnířka Svatava Antošová, vedoucí hudební skupiny Už jsme doma Miroslav Wanek, fotograf Petr Kuranda a malíř Václav Lukášek. V roce 1986 bylo Kolegium policejně rozpuštěno a šéfredaktor sborníku byl uvězněn na 12 měsíců za „zjevnou neúctu ke společnosti“, které se měl dopustit vydáváním sborníku PAKO a publikováním článků, které hrubě urážely „budovatelské úsilí pracujícího lidu“. V 80. letech podepsal dokument HOS a přispíval do samizdatových časopisů Vokno, Jazzstop. Po výkonu trestu napsal autentickou knihu z vězeňského prostředí Občanský průkaz prosím (vyd. Moaré).

Po tzv. sametové revoluci byl zvolen poslancem ČNR.

Napsal řadu povídek, novel, pohádek, románů, črt, úvah a patafyzických studií, odborných, společenských a publicistických úvah (Britské listy, CS-magazin). Je redaktorem a lektorem-zahlubovačem pražského patafyzického časopisu Clinamen a teplického patafyzického časopisu PAKO a členem výtvarné skupiny TERČ.

Působil jako vedoucí redaktor odborných časopisů České vězeňství a Historická penologie, v současnosti spolupracuje s Libri prohibiti v Praze.

Žije v Teplicích a v Praze."


----------------------------------------------------------------------------

No, môj brácho mal štastie, podarilo sa mu nájsť pár starých čísel teplického patafyzického periodika PAKO v antikvariáte. Miroslav Waněk (UJD) mi vravel, že každé číslo vyšlo iba v 10 kópiách, z toho 4 mali oni ako vydavatelia a jedno dávali do Národí knihovny. Tak je to celkom veľká vzácnosť. Jedno z čísel zinu PAKO sem dávam kompletne oskenované:




http://www.multiupload.com/VZIT767RXD


+Niektoré z novších čísel časáku Clinamen (obdobný patafyzicky zameraný časopis) nájdeš tu:

http://www.clinamen.cz/ke-stazeni.html

--------------------------------------------------------------

+ list Albertovi Marenčinovi (bol súčasťou toho čísla) - to bol slovenský prozaik a básnik, ktorý spolu zakladal surrealistický časopis ANALOGON.




-----------------------------------------------------------------------------

Czech arty/philosophic samizdat from 80´s...and document about the people in opposition to the communist regime living in the periphery.


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára