piatok 23. septembra 2011

DG 307 "Kniha psaná chaosem" 1996

Kým sa trochu rozhýbem ku skenovaniu encyklopédie, dám muziku.
Kapela DG 307 - legenda českého undergroundu. Dovolím si citovať ich info z bandzone:

"Skupina Dg.307 vznikla v roce 1973 spojením dvou významných postav české podzemní kultury - zakladatel a vedoucí skupiny The Plastic People Of The Universe Mejla Hlavsa a básník Pavel Zajíček vytvořili zvláštní hudební těleso, pracující s hudební koláží doprovázející Zajíčkovy texty a výkřiky. V letech 1973 - 75 se objevila PRVNÍ TVÁŘ Dg.307, experimentující s hudebními i nehudebními vlivy, jejich vystoupení v sobě nesly prvky neopakovatelného happeningu. Industriální nástroje v kombinaci s nástroji klasickými, neobvyklá rytmika, hudebníci se střídali s nehudebníky apod. Jejich nepočetná vystoupení se konala na neobvyklých místech, jako byly např. ateliéry či vesnické statky přátel. Skupina Dg.307 se spolu se skupinou The Plastic People a dalšími nonkonformními hudebníky a umělci z řad českého podzemí sedmdesátých let stali trnem v oku tehdejšího politického establishmentu a někteří z nich skončili za svoje umělecká vyjádření ve vězení. To byl rok 1976. Po propuštění na svobodu se možnost vystupování ještě zhoršila. Česká nonkonformní scéna se stala nepřítelem státu. V tomto období se objevuje DRUHÁ TVÁŘ Dg.307, víceméně skrytá. Vystoupení se konala pouze 2 a to v roce 1979 na statku přátel v Nové Vísce v severních Čechách. Z tohoto období existuje soubor tří domácích nahrávek, tzv. dřevěná krabice (Dar stínům, Pták utrženej z řetězu a Torzo). Mejla Hlavsa s Dg.307 v tomto čase již nespolupracoval, věnoval se výhradně The Plastic People.

Pavel Zajíček odjel v roce 1980 do švédského exilu a soubor Dg.307 zmlkl.

K jeho obnovení došlo v roce 1992, když při jedné návštěvě Pavel Zajíček vytvořil po letech společně s Mejlou Hlavsou novou nahrávku, kterou nazvali Uměle ochuceno. V podstatě sólová nahrávka těchto dvou umělců vytvořila náhodný ŠKLEB na další z tváří Dg.307. V roce 2001 došlo k novému zpracování této nahrávky - d-construkci - k jejímu rozšíření o další hudební nástroje & zvuky & smyčky & 1 píseň.

TŘETÍ TVÁŘ souboru, trvá - s delším či kratším mlčením dodnes. Pro skupinu Dg.307 zůstal nezměněný princip tvorby, jehož jádro tvoří zhudebněná poezie Pavla Zajíčka, vložená tentokrát do podstaně harmoničtějších a melodičtějších struktur, než jaké měly skladby z předexilového období. Písně na hranici hudby a syrového rituálu se během těch let přetavily ve stravitelnějí a přístupnější repertoár.

Ten je zachycen na 3 deskách TŘETÍ TVÁŘE Siluety, Kniha psaná chaosem a Koncert."


Okej. Táto kapela má silu aj naživo, sám som sa o tom neraz presvedčil.
Vypočuj.





http://www.multiupload.com/Y78TD1LUAC









A prípadne pozri a prečítaj:

http://muzika-komunika.blogspot.com/2010/07/trochu-poeziepavel-z.html

---------------------------------------------------------------------------

Czech underground/experimental band playing since 1973. Name of the band - DG 307 - is derived from the description of psychiatric diagnoses (transient situational mental disorders), which allowed young men to get a blue book and avoid compulsory military service back in that times.


mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára