štvrtok 3. novembra 2011

V/A "Intermittent History of Punk and Underground Resources in Turkey /Turecký punk/ :: CD výber 1978 - 1999

Výber tureckých punkových kapiel z rokov 1978 - 1999 z CD-čka, ktoré bolo súčasťou knihy o histórii punku a undergroundu v tejto euroázijskej krajine.

Viac info tu:

http://muzika-komunika.blogspot.com/2009/10/three-books-one-zine.html



"Pokiaľ nepočítame zopár zmienok v stĺpčekoch hudobných časopisov, prvý krát bolo slovo "punk" v Turecku spomenuté v roku 1978 na obale albumu od kapely Tunay Akdeniz and Cigrisim.
Hoci v tomto prípade šlo skôr o obchodný ťah, ako o skutočne punkovú platňu. Prvá punková kapela v Turecku boli HEADBANGERS, ktorí vznikli v roku 1987..."


Počiatky punkovej scény v Turecku sa dajú nájsť v nepokojnej politickej situácii ktorá v polovici 70 rokov v krajine bola. Pokiaľ sa punk v /západnom/ svete vyskytoval ako šokujúci hudobný a módny prvok rebelujúcej mládeže, ktorá vyrastala v dezilúzii a v kríze, politická situácia v Turecku bola prudšia a ešte „nebol čas“ na počúvanie hudby. Štrajky, politické nepokoje, policajné násilie, bola denná realita.


Mládež hľadala svoj priestor v ktorom mohla vyjadriť svoj odpor k zdegenerovanej arabskej kultúre, kde sa mohla slobodnejšie nadýchnuť. Tým priestorom sa stal pre ňu „heavy metal“. Prostredníctvom magazínov a nahrávaných kaziet sa metal šíril. Metal ako dostupnejší štýl nezávislej hudby potom otváral brány k ďalším menšinovým žánrom...


Ako sme spomenuli, prvý krát sa slovo „punk rock“ vyskytlo na obale beat-rockovej kapely CIGRISM. Bol to však skôr komerčný ťah ako ozajstný súvis medzi ich hudbou a punkom. Vtedy bol punk celosvetovým fenoménom, so všetkou svojou rebéliou a inakosťou ovplyvnil aj beatových hudobníkov, ktorí v tom videli analógiu rebélie a prejavu odporu..."


...toľko stručný a voľný preklad z knihy 'An Interrupted History of Punk and Underground Resources in Turkey 1978 - 1999'.




Muzika:





http://www.multiupload.com/DY47HI2LL3






a pozri: http://turkishpunk.blogspot.com/


-------------------------------


Compilation of punk/underground bands from Turkey.


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára