sobota 24. marca 2012

Spomienky...


Konečne jarné počasie! Dopoludnie sme strávili na trhu, kúpili trochu zeleniny, priesad a šli sme pozrieť do mesta. Partia punkáčov z kapely ROZPOR hľadala na Palisádoch vhodné miesto pre kapelové foto. Kúsok poniže, z druhej strany bloku, bol zase trh "buržoáznej alternatívy" - rozumej komunitný trh na ktorom stretneš ľudí z okolia, rodinky, umelcov a alternatívnych ľudí, ktorí sú ale tak trošku "lepšie alternatívni". Vedia, čo je čo a čo je na čo a aj odkiaľ-pokiaľ a majú to vychytané.

Ale celé dohromady to na mne zanechalo dobrý dojem a nejak sa mi to nedvojak v hlave začalo porovnávať s časmi keď Bratislava nebola taká pestrá, skôr šedá a nebolo toľko ľudí v uliciach a už vôbec nie tak voľných a slobodných.

A potom som si kdesi videl plagát na THERAPY?, kapela ktorá to už má podľa mňa za sebou, ale nejak sa mi v tom dobrom rozmare zachcelo na nich ísť a možno aj pôjdem, lebo nevidel som ich nikdy, hoci už tu u nás hrali. Našiel som doma kúsok z časopisu MAXI SUPER a tam recenziu na ich koncert v Učku a ešte viac mi to zlepšilo náladu.






(zdroj: časopis Maxi Super, r. 1993)



Tak sa mi vrátili spomienky na tie časy dávne keď som si muziku nahrával z rádia - z frekvencie 100, 3 MHz - Rádio Zóna a Rádio Ragtime, počúval som "Na plné gule" a iné relácie. Čítal som Maxi Super a URAGÁN...a METAL AGE, ROCK A POP, BIG BANG!, METAL HAMMER CS...a v telke chodila JANARAY HARD SHOW a neskôr JANARAY ROCK SHOW a všeličo iné dobré najmä na ČT1 a ČT2.
A bolo toho viac a na všetko si teraz nespomeniem, ale spomeniem si na svoje prvé zápisky, čo možno pri dobrej vôli považovať za takú pre-históriu písania na blog. Boli to zoznamy skladieb ktoré odzneli v relácii HEADBANGERS BALL, vysielali ju v nedeľu v noci na MTV. Tie zoznamy som už dávno vyhodil a teraz ma to aj mrzí, lebo by som si pozrel aká muzika sa tam hrala v 94-om, 95-om.

No ale zase našiel som svoj prvý vlastný report z koncertu, či skôr festivalu "ZÓNA MLADÝCH" ktorý sa konal pred PRIOROM v Bratislave v septembri roku 1995 a hrali na ňom rôzne rock a metal kapely, napr. GLADIATOR - vtedy ešte ako thrash/heavy metalové teleso. Ten report tu celý nenaskenujem, lebo sa zaň trochu hanbím, je suchý - predsa som mal len 14 rokov, ale kúsok z neho dám:

"Už dva dni pred touto akciou ma upútal cestou do školy plagát hlásajúci, že v dňoch 20. a 30. septembra sa na kamennom námestí (pred Priorom, teda K-MARTom uskutoční mini festival proti drogám a násiliu nesúci názov ZÓNA MLADÝCH. Prečítal som si názvy skupín vystupujúcich na tomto festivale a najviac ma upútal slovenský GLADIATOR..."



Na tom koncerte som stihol počuť ešte kapelu VRAK, nitriansku HC-mosh kapelu odkazujúcu na RAGE AGAINST THE MACHINE/CLAWFINGER a inú kapelu, ktorej názov som nezachytil, no dve skladby čo som počul boli "Víla Agnes" a "Pijan Nikolaj" (neviete niekto náhodou, čo to mohlo byť za kapelu?).


Ok, toľko zo spomienok čo ma dnes prepadli a ktoré som si trochu utriedil na záhrade pri rezaní malinčia. A nabudúce zase pri nejakej dobrej muzike.

čau


mišo

1 komentár:

  1. Ja som revolučné dieťa ale to, čo opisuješ si intenzívne predstavujem na obrazotvornom filmovom páse. A že ma stále fascinujú 90´roky ako zahalené oparom cigaretového dymu z nádychu slobody. Ak ťa ešte niekedy prepadnú spomienky, neostýchaj sa a píš, a aj do počutia.

    OdpovedaťOdstrániť