streda 20. júna 2012

V/A The Best Of CZECH UNDERGROUND (2003)



Nevravím že je to úplne najreprezentatívnejšia výberovka, ale určitú referenciu podáva. Kúpil som ju voľakedy dávno v Lacných knihách a ponúka stručný exkurz českou undergroundovou hudbou.






http://uloz.to/xxaR3g8/czech-underground-compilation-zip






Stručné info o zúčastnených (väčšinou z českej Wikipedie):


The Plastic People of the Universe (PPU) je pražská rocková kapela, která patřila mezi hlavní protagonisty československého hnutí undergroundu v letech 1968 až 1988 a inspirovala vznik mnoha dalších undergroundových kapel. Tato avantgardní skupina se v 70. a 80. letech ocitala nedobrovolně v opozici proti komunistickému režimu v Československu a vzhledem ke svému nekonformnímu vystupování často zažívala perzekuce a také věznění.

----------------------

DG 307 je česká undergroundová hudební skupina, kterou v roce 1973 založili Pavel Zajíček a Mejla Hlavsa. Její název je odvozen od označení psychiatrické diagnózy (Přechodné situační psychické poruchy), která umožňovala mladým mužům získat modrou knížku a vyhnout se povinné vojenské službě.

----------------------

Pro určitý okruh lidí je Umělá hmota legendou. Legendou hudebně-filozofického směru, kterému se počátkem 70. let zvyklo říkat underground – anebo druhá kultura, což byl jakýsi český ekvivalent dotyčného pojmu. Kultura, která se rozhodla uzavřít ve svém vlastním nedobrovolném ghetu, nenechat se svázat jakýmikoliv direktivami těch mocných nahoře a zcela rezignovat na veškeré kontakty s tzv. kulturou oficiální. První fázi svojí existence skupina ukončila v roce 1978 a ta druhá, která trvá doposud a je zarámována dvěma alby (Barbara – 1991,My dva a kněz – 1993), začala až v září 1989. Umělá hmota v těch letech spočívala v recitované poezii Dina Vopálky, doprovázené rozličným perkusistickým hlukem. Píšťalky, plechovky a vše, co nějak chrastí, vytvářely zvukovou kulisu. Většina koncertů po českém venkově tehdy zpravidla končívala přáním pořadatelů okamžitého ukončení produkce.


-------------------------------


ThMgr. Svatopluk Karásek (* 18. október 1942, Praha) je český pesničkár, duchovný Českobratrskej cirkvi evanjelickej, bývalý poslanec Unie svobody - Demokratická unie.


-------------------------------


Karel „Charlie“ Soukup (* 22. ledna 1951) je český undergroundový písničkář.
Své sarkastické písně, reagující na politickou situaci v zemi, zpíval sám jen za doprovodu kytary. Byl několikrát vězněn a v roce 1981 odešel do emigrace. V současné době žije v Austrálii.

------------------------------


Jim Čert (25. února 1956, Praha, Československo), vlastním jménem František Horáček, je český zpěvák a akordeonista zpívající vlastní balady, které vycházejí z východoslovanského folkloru (často ovšem na texty významných literátů - Eduarda Štorcha, Bohuslava Reynka, Andreje Stankoviče, Luďka Markse a překlady J. R. R. Tolkiena z pera Stanislavy Pošustové), s častými citacemi barokní hudby. Vedle toho hraje zlidovělé hospodské odrhovačky.

------------------------------

Psí vojáci byla pražská undergroundová skupina působící v letech 1979–2011, jejíž ústřední postavou se stal zpěvák, pianista, skladatel a textař Filip Topol. Skupinu založil už v roce 1979 se svými tehdejšími spolužáky ze základní školy bubeníkem Davidem Skálou a baskytaristou Janem Hazukou.
Název Psí vojáci si zvolili podle válečného spolku indiánského kmene Šajenů z románu Thomase Bergera Malý velký muž. Hudba Psích vojáků má kořeny ve světovém undergroundu, značný je však i vliv skladatelů druhé půle 18. století.


------------------------------


Garage (Garáž) je česká rocková hudební skupina, často označována jako undergroundová, kterou pod původním názvem Garáž založil v roce 1979 baskytarista Ivo Pospíšil. V průběhu 80. let Garáž patřila k nové generaci mladých nezávislých kapel inspirovaných punkem, postpunkem, pub rockem a novou vlnou.



--------------------------------------------------------------------------------

Compilation of Czech underground music legends.



Mišo




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára