sobota 14. mája 2016

IVAN HOFFMAN - "Verím že sa to dá" LP (1990)


Posledný týždeň som si dal od blogu pauzu, nebolo veľa času na fotenie a skenovanie. Príspevky aj v budúcnosti budú pravdepodobne čoraz zriedkavejšie, času nie je nazvyš. Ale zase to bol výdatný týždeň po hudobnej stránke. Od piatka minulého týždňa som sa ocitol na koncertoch viacerých kapiel a vypočul som si produkciu od MACGYVER, ROXOR, INNOXIA CORPORA, MEDIAL BANANA, PAPRIKA KORPS, Petra Lipu, HERETIX, BERNAYS PROPAGANDA a Vladimíra Mertu. Celkom pestrý mix. Posledne menovaný je známy český pesničkár, výborný inštrumentalista, ktorý tu nehráva až tak často, tak stálo za to ísť sa pozrieť a v bol v publiku jeden z najmladších, čo sa mi teda na punkových akciách nestáva.

A okrem toho mi dnes dorazila doska (v MP3 podobe) od iného pesničkára, slovenského barda Ivana Hofmanna. Vinyl rip spravil kamoš Martin z Prahy, vďaka.


"Verím že sa to dá" je výborná folková doska. Ivan Hoffman bol členom pesničkárskeho združenia Slnovrat. Slnovrat predstavoval „...typické združenie mestských folkových pesničkárov a v osemdesiatych rokoch priniesol aj nový spôsob textovania, okruhy tém a prácu so slovom, vychádzajúcu z hovorového jazyka. Texty Slnovratu predstavovali obsahový i poetický protipól k textom hlavného prúdu slovenskej pop music i rocku. Svojou tvorbou Slnovrat voľne nadviazal na tvorbu českých folkových pesničkárov i na slovenskú beatovú vlnu z druhej poloviny šesťdesiatych rokov.“

(Wikipedia)





http://www.mediafire.com/download/sbbb40933jgn0n2/Ivan_Hoffman_-_Verim%2C_ze_sa_to_da_%28Punc%2C_1990%29.rar











Ivan Hoffman (* 27. novembra 1952, Martin, Česko-Slovensko) je spevák, fotograf a novinár.
Pôvodným povolaním fotograf v reštaurátorských ateliéroch. Od polovice sedemdesiatych rokov činný aj ako folkový pesničkár. Po rozdelení Česko-Slovenska sa presťahoval do Českej republiky, kde v súčasnosti žije a pôsobí ako novinár.

V roku 1979 spoluzakladal združenie pesničkárov Slnovrat, v ktorom pôsobil až do roku 1987. V sedemdesiatych rokoch hral tzv. "mestský folk", od prvej polovice osemdesiatych rokov sa jeho pesničkárska tvorba začala orientovať skôr na duchovné témy a stal sa jedným z čelných predstaviteľov slovenského gospelu (v osemdesiatych rokov bol tento subžáner známy skôr pod označením kresťanský folk).

Napriek tomu, že v druhej polovici osemdesiatych rokov na Slovensku už verejne nemohol koncertovať, jeho vystúpenie na Bratislavskej lýre 10. júna 1989 spôsobilo komunistickému režimu veľké problémy. Ivana Hoffmana na pódium v rámci svojho vystúpenia pozvala americká speváčka Joan Baezová, keď krátko predtým verejne pozdravila Václava Havla a priateľov z Charty 77. Ivan Hoffman začal hrať pieseň Nech mi nehovoria, tú však už nedohral, pretože organizátori v sále mu vypli mikrofón. Keď o niekoľko mesiacov neskôr začala tzv. Nežná revolúcia, Hoffmanova pieseň Sľúbili sme si lásku sa stala na Slovensku jej neoficiálnou hymnou.

V roku 1989 vydalo vydavateľstvo Opus singel s piesňami Sľúbili sme si lásku/Nech mi nehovoria, v roku 1990 Hoffmanovi vyšla u českého vydavateľstva Punc LP Verím, že sa to dá... Od prvej polovice deväťdesiatych rokov Ivan Hoffman vystupoval čoraz zriedkavejšie, v súčasnosti sa už hudbe nevenuje vôbec.

(Wikipédia)

-------------------

Slovakian folk singer from 80´s. He was memeber of Slnovrat, This is his only full LP, released on Czech label PUNC.

Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára