nedeľa 25. júna 2017

MODRÝ TANKY "Beznaděj?" (1987)

O kapele MODDRÝ TANKY som sa prvý krát dočítal v knihe "Kytary a řev...aneb Co bylo za zdí", niekedy v roku 2001. V tom čase som si vymieňal a nahrával kazety s viacerými ľuďmi, napr. s Alešom Dědečkom, pozri:

http://muzika-komunika.blogspot.sk/2010/10/z-totality-k-prosperite-kompilace-cz.html. 

Nahrávky M.T. som získal však až pár rokov neskôr od jedného kamoša z Brna. Teraz po rokoch sme ju počúvali v aute cestou na Liptov. Stále znie dobre. Mám ešte aj druhé ich demo a na blogu Digi Lp a MC nájdeš aj ich živák.


















Kapelu Modrý tanky založil v listopadu 1986 Václav Kunc, když se nechal zlákat ke zpěvu svým spolužákem ze základní školy. Původní sestava byla marginální, vydržela asi dva měsíce, takže jediným kladem se nakonec ukázalo, že v domě, v jehož sklepě skupina zkoušela, bydlel jakýsi Patrik Eler, který se stal jejím bubeníkem. Po vystřídání několika kytaristů (prý mezi nimi byli zastánci jak eurodisca tak heavy metalu!) se nakonec obsazení ustálilo v této podobě: Václav Kunc (voc), Patrick "Tlusťoch" Eler (ds), Ian "Puding" Gregar (g), Lukáš "Brouk" Brouček (bg). Zkušenosti s hraním měli jen Pudink a Brouk (zároveň působili ve školní skupině P.O.P., z které se pak vyvinuli Couchette).

Co se týče stylu, mohli bychom sound skupiny označit jako post-punk, tedy pozdně novoromantický kytarový rock, v němž je cítit celkem zřejmý odkaz na britské formace typu The Cure nebo Joy Division, ale také klasické punkové kořeny. Kapela sem tam do své tvorby promítla i názvuky reggae nebo dokonce blues. Sama své snažení s oblibou nazývala jako "kunc rock". K tomu, jak vlastně písničky MT vznikaly, dnes říká sám Václav Kunc: "Muzika vznikala následujícím způsobem: někdo napsal text (texty psal zpočátku Eler, posléze kamarád členů skupiny Jaroslav Tomčík, potom nejvíce Kunc - pozn. autora), vzal doma španělu se čtyřma strunama (jakože basa), vymyslel linku aby se k tomu dalo zpívat a taky aby se lehce pamatovala. Na zkoušce proběhla předváděčka linky, basák se ji naučil, kytarista to zkopíroval v akordech a bubeník dal rytmus. Žádný YesFloydiT.Y.A. Hodně minimalistickej Kmoch, řekl bych."



Info o kapele z knihy Kytary a řev...:








































-----------------------------------------------------


Punk/post-punk band from Prague, influenced by JOY DIVISION, THE CURE etc., but also little bit similar to Czech punk band H.N.F. from Jihlava. 


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára