sobota 8. októbra 2011

JABLKOŇ "Machalaj" CD (1995)

"Jablkoň je anarchie v loutkovém divadle. Kdo je viděl a slyšel, stal se určitě jejich fandou na věky."

Het Mieuwsblat (Holansko)

(z web stránky kapely)



Tamtiež sa môžeš rovnako dočítať, že: "Jablkoň je setkáním Georga Friedricha Händela s pračlověkem. Tato velmi stručná charakteristika publicisty Jiřího Černého asi nejlépe vystihuje svéráznou hudbu ryze české (pražské) skupiny, která se s nevšedním nadhledem pohybuje na hranících moderní vážné hudby a popu. Skupina vznikla před více než třiceti lety a její začátky jsou spojeny především spoluprací s Jazzovou sekcí. Díky své „nezařaditelnosti“ se stejně samozřejmě pohybovala v oblasti folku, rocku, ale i jazzu a později také vážné hudby. Koncem osmdesátých let Jablkoň navázala pravidelnou spolupráci s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným (Jablkoň & Svěcený) a následně i s Českým symfonickým orchestrem (FISYO) v projektu Symphonic Jablkoň. V té době také využila otevření hranic a začala velmi intenzivně koncertovat v zahraničí (Evropa, Severní Amerika, Afrika). Postupem let skupina sice omládla, ale svůj tradičně jablkoňsko - originální přístup k hudbě si ponechala. Kromě koncertování a natáčení desek dělá i hudbu k filmům (např. Smradi) a divadelním či televizním inscenacím..."

-------------------------------------------------------------------------

JABLKOŇ - česká kapela s podivuhodným názvom. Keď som videl pred niekoľkými rokmi ich koncert u nás v Blave v Randle, naozaj ma uzemnili. V dobrom slova zmysle. Hej, poznal som ich dosky Deváta vlna, či ich spoluprácu s Jaroslavom Svěceným, ale naživo to bola ešte väčšia šupa. Rock striedal folk striedal minimal striedal "akoby divadelnú hudbu" striedalo ticho striedalo krik. Rok na to som si ich bol pozrieť aj v A4-ke, tam to už malo taký komornejší charakter. Ale stále dobré.
Je to h Ra v Á, alternatívna, zaujímavá, variabilná muzika.










http://www.multiupload.com/43JUQO7IMX





-------------------------------------------------


"Jablkon musical group formed thirty years ago. During the Communist totalitarian regime they faced, like many other bands, prohibition, censorship and further difficulties. Nevertheless, they managed to gain a good reputation thanks to their original music. After the Velvet Revolution and the fall of Communism, the band took advantage of open borders and started giving concerts abroad. At that time they also established cooperation with a violin virtuoso Jaroslav Sveceny and various symphonic orchestras (altogether five) in experimental projects called Jablkon & Sveceny and Symphonic Jablkon. Since 2000 the band has been giving concerts and recording music, besides that they have also recorded two film soundtracks, several TV and theatre productions and have regularly performed with a dance acrobatic troupe Galumpha (USA)..."


more info here: http://www.jablkon.com/english.html

Generally, if we talking about JABLKOŇ music, we can mention genres as folk rock, acoustic, contemporary, avantgarde...


record info: http://www.discogs.com/Jablko%C5%88-Machalaj/release/1900376




mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára