piatok 28. marca 2014

V/A BLUE COMPILATION - New Slovak Rock Groups" (1993)


"Modrá kompilácia" je audio prehliadkou slovenských nezávislých kapiel z ranných 90-tych rokov. Veľmi zaujímavá a cenná záležitosť. Pod hlavičkou firmy Gregor Agency (ktorá je doteraz aktívna na poli vydávania hudby) vyšla v roku 1993 táto výberovka rock/new wave/ska/punk/ebm/indie kapiel z celého Slovenska. Jedna z prvých lastovičiek slovenskej nezávislej hudobnej produkcie ktorá sa neskôr dočkala aj ďalších pokračovani.

Výber interpretov bol realizovaný na základe demonahrávok, čo mladé kapely posielali do Rock FM rádia. 14 nocí nahrávania + 10 nocí mixovania, pestrý žánrový záber.

Potemnelí LEN ŠTRK A IHLY s nádychom The Cure, crossoveroví MASA MÄSA a CANDY CORE (tí vtedy už mierili na vyššie méty a ponáhľali sa do náruče hudobného priemyslu po vzore kapiel ako Faith No More či Red Hot Chilli Peppers), punkoví S.B.A. so výbornou skladbou - Demokracia "Škrípanie zubov, pach krematória, to je naša demomokracia", ska-punkoví PIECKA AË so skladbou Ryba, ktorú neskôr hrávala aj SKA-PRA ŠUPINA, temní dark/new wave-isti s akcentom manchesterskej indie scény - SHELLWOY, alebo jedna z mála slovenských "Electronic Body Music" kapiel - MORBID FANCY. A niekoľko ďalších zaujímavých gitaroviek, grunge-oviek ako sa na 90-te roky patrilo. Parádne znie napríklad aj DAGMAR WON LICHOTS zo Starej Ľubovne, je to skoro ako Laurie Anderson!

Ja som prvý raz túto výberovku počul v Univerzitnej knižnici v Bratislave v hudobnom oddelení kde sa dajú počúvať platne a CDčka. A bol som veľmi milo prekvapený keď som sa o jej existenci dozvedel.





http://www.multiload.cz/stahnout/801977/compilation-part-1-blue-compilation-zip/





Ak máš chuť počuť "dvojku" s ďalšími zaujíavými slovenskými kapelami, nájdeš ju na zaujímavom blogu following the disappeared ecstasies:

http://followingthedisappearedecstasies.blogspot.sk/2014/03/va-compilation-of-new-slovak-rock.html

---------------------------------------------------------

+ vyštrachal som nejaké info o niektorých kapelách z kompilačky:

Rozhovor CANDY CORE, vtedy aktuálnymi víťazmi prvého ročníku súťaže Marlboro Rock-In, z rockového magazínu URAGÁN č.6 (1993):




...a rozhovor s PIECKOU AË, teda presnejšie s ich gitaristom Palom Čejkom z môjho zinu MUZIKA KOMUNIKA č. 1 (2012):








...ak nájdem viac, doplním.

------------------------

Great compilation of Slovakian indie bands from early 90´s. Rock, wave, punk, EBM, alternative rock...and more.
Plus some extra info about few bands from compilation.

Mišo

1 komentár: