štvrtok 14. januára 2010

KLADNO EP 1991


Toto je jediná OI! doska, čo mám doma (teda vlastne ešte okrem výberovky OI! Rare and Exotica LP). Obsahuje silný "Anti-Nazi" postoj a vznikla pravdepodobne ako reakcia na vtedajšiu nevídanú popularitu ORLÍKU a podobných kapiel a vzmáhajúceho sa SKINHEAD hnutia (resp. jeho rasistickej a nacionalistickej odnože) v Čechách a Slovensku. Jednoduchá muzika a jasné posolstvo.

Členovia kapely/projektu majú pseudonymy, však jasné (bol za tým ale Mikoláš Chadima z MCH Bandu, jeho je aj tá kresba na obale)...no a pravdepodobne podobných ráznych reakcií v rámci hudobnej scény vtedy moc nebolo, skôr asi prevládala snaha veľkých hudobných firiem predať čo najviac Orlíkovských elpéčiek a zo zvíreného záujmu o podobné rasistické kapely vytrieskať čo najviac prachov.

Sympatický počin, toto EP.


Mikoláš Chadima:

"No byla to reakce na takové to vzedmutí nácků po převratu.
Všude je zvali do rádia, jakože máme demokracii, že? a oni tam vykládali ty svoje pindy. Pak jsem objevil partu z Kladna, která si říkala Kladno a náckové je srali tak jako mě. Říkal jsem si to je vono. Zařídil jsem jim a produkoval tenhle singl. Myslel jsem, že to budou hrát v rádiích, ale rádia se to hrát báli. Kluci mně pak zmizeli z očí, myslím že jeli za moře. Co je s nima teď nevím..."

























http://ulozto.net/xwbmFNPD/kladno-ep-zip


--------------

KLADNO - Czech project/band - they released just this EP, back in 1991. Strong "Anti-nazi" attitude/message - it was a reaction on rising of nationalist/racist-Skinhead movement in late 80´s/early 90´s in Czech, especially in Prague.




Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára