sobota 20. októbra 2018

Výber z časopisu SKLEPNÍK - Rozhovor z Jozefom "Pepínom" Maraczim (Necenzurované noviny)


Posledný príspevok zo Sklepníku je venovaný "politickému rozhovoru" s Pepinom Maraczim, antikomunistom, vydavateľom Necenzurovaných novin a svojho času aj vydavateľom, či spolu vydavateľom punkového zinu Attack.

Rozhovory o politike nie sú na tomto blogu veľmi časté. Áno, z času na čas si rád pripomeniem spoločenské či politické situácie z minulosti - posledne napríklad dvoma staršími knihami od Shootyho - Tuhou tuhou a Roky Fica I. ku ktorým som sa nedávno znovu dostal, alebo ešte aj aktuálnym Janovicovým Jajkelem. Jednoduché kresby či aforizmy mi niekedy nahradia siahodlhé politické komentáre.

Témy tohto rozhovoru z časopisu Sklepník však idú ešte do vzdialenejšej histórie. Antikomunista Maraczi spolu s P. Cibulkom mali snahu vysporiadať sa z minulosťou po svojom. Pamätám sa, ako sa v predajni Lacných kníh dali kúpiť Cibulkove zoznamy agentov ŠTB, mali tam toho celé štósy, a tuším tam mali aj tie Necenzurované noviny.

Inak P. Cibulka sa neskôr dlhšie pokúšal o politickú kariéru, neviem však ako to dopadlo. Istý pohľad na jeho aktuálne politické snaženie sa dá vidieť napr. tu

Myslím, že Maraczi je ešte stále občiansky aktívny na rôznych zhromaždeniach v Čechách. Necenzurované noviny možno ešte vychádzajú, nesledujem to vôbec, no neprekvapilo by ma, keby sa tiež pridali na stranu nových "alternatívnych médií", síce možno proti-Ruských, ale...no ale fakt neviem, nechcem súdiť.


Rozhovor z časáku Sklepník 2/92:


































Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára