piatok 3. januára 2014

LORD ALEX "Televízna rodina" (2006)


(A)punk-rock z Bratislavy. Nie je to tak dávno, čo som bol na koncerte ku 25-temu výročiu kapely a mal som možnosť vypočť si prierez ich tvorbou, v ktorej sa striedajú punkové vypalovačky s DUB-ovými punk-rockovými a melodickými songami.
Hoci to nie je kapela, ktorá je úplne ľahko stráviteľná (pamätám sa, ako keď som raz videl ZIGAUNER, bol som z toho ich prevedenia punku, čo nebol tak prvoplánovo podliezavý, trochu zmätený), tak má svoj osobitý výraz a prejav v ktorom sa stretávajú nezvyčajné melódie podporené zaujímavými textami a Veslovým svojským spevom.




http://ulozto.net/xAw56Zt7/lordalex-zip



História

Rovnako, ako aj mnoho ďalších punkových kapiel aj LORD ALEX začali hrať hlavne z totálnej nudy a potreby vyjadriť nejakým spôsobom svoj pohľad na svet a tiež dostať zo seba von prebytok energie.

Bolo to niekedy v lete 1986, keď Veslo so svojim kamošom Mikom začali trieskať do gitár a každú „skúšku“ nahrávali na kazeťák, lebo zahrať to druhýkrát bolo nemožné. Neskôr sa k nim pridal Erino, ich spolužiak, ktorý hral obstojne na gitare. Miko presedlal na bicie (ktoré ukradol jeden priateľ a dal mu ich za kartón cigariet). Veslo, keďže písal všetky texty, sa chopil mikrofónu a začal si ich aj sám spievať. Chýbal ešte basák, ktorým sa napokon stal (aj napriek tomu, že bol metalista) Robo „Šeňo“ Schönhauser (R.I.P.). Nazvali sa BARBUS.

Približne v rovnakom období na druhom konci Bratislavy už fungovala iná punková kapela – KRACH, kde hral na gitare Mladý Leďo (brat Leďa z kapely ZÓNA A). Na base hral Abyno, na bicie Kiko a spieval Peter „Gulatý“ Guláš. V roku 1987 nastali v KRACHu personálne zmeny, keď Abyna vystriedal na base Martin „Rigo“ Pollák a prišiel nový bubeník Fero Borbely.

BARBUS s KRACHom odohrali len dva koncerty a potom sa obidve kapely rozpadli.

Veslo (ex BARBUS) sa dal dokopy s Mladým Leďom, Gulatým a Rigom (všetci ex KRACH) a začali robiť nové pesničky. V takejto zostave (a ešte bez názvu) odohrali len jeden koncert, v Drahovciach pri Piešťanoch, spolu s kapelami ako ZÓNA A, BEZ LADU A SKLADU, KARPATSKÉ CHRBÁTY a pod. Všetci okrem Vesla sa tu striedali na všetkých nástrojoch. Bol to kurevský bordel ale ešte väčšia sranda.

Zakrátko potom odišiel Rigo na vojnu a zostava sa stabilizuje: Veslo – spev; Mladý Leďo – gitara, spev; Gulatý – basa, spev a na bicie priberajú bývalého člena BARBUSu Mika Šimbocha.

Názov kapely – LORD ALEX – vznikol ako paródia na basáka ZÓNY A Braňa Alexa, ktorý sa v tom čase nechal oslovovať titulom „Lord“ a chodil aj tak poobliekaný.

To bolo niekedy v apríli 1988 a v auguste už odohrali prvý koncert ako LORD ALEX spolu s MLADÝMI ROZLETMI (kde hral Guláš tiež na basu), KOSOU Z NOSA a POKRYTCAMI. Asi ťažko si vie niekto dnes predstaviť, že kvôli utajeniu pred políciou koncert začal o 13:00, ale po policajnej razii rok predtým, na koncerte BARBUS, KRACH, TLAK a ZÓNA A (posledné dve si ani nebrnkli), bol strach celkom oprávnený. Taká bola vtedy realita.

LORD ALEX sa začali celkom slušne dostávať do povedomia, aj keď koncertov bolo pomenej. V apríli 1989 nastáva zmena na poste gitaristu, keď Mladý Leďo nedobrovoľne opúšťa civilný život, tým pádom aj kapelu, a novým členom sa stal Dušan „Big John“ Palko. Deje sa to už v dobe, keď sa atmosféra v krajine uvoľňuje, čo sa odráža aj na väčšom počte koncertov, z ktorých asi najvýznamnejšie bolo vystúpenie na Punk Edene v Prahe po boku takmer všetkých punkových kapiel, čo v tej dobe v Československu niečo znamenali: PLEXIS, ZÓNA A, TŘI SESTRY, MICHAEL’S UNCLE, S.P.S., NAŠROT, TELEX a mnoho ďalších. Toto obdobie zaznamenáva tretia demokazeta „Žiadne pravidlá“.

Niekedy v roku 1990 sa novým členom stáva gitarista Janči Rebro a nastáva aj zmena hudobného smerovania pod vplyvom anarchopunkových kapiel, hlavne CRASS, DIRT, POISON GIRLS, CONFLICT a pod.

S novým programom ale odohrali už len tri koncerty a v prvej polovici roka 1990 nastáva rozpad, kvôli rozporom medzi členmi kapely, ale aj Jančiho narastajúcej drogovej závislosti. Guláš pokračuje v MLADÝCH ROZLETOCH (neskôr aj v KARPINE). Janči s Big Johnom a s bubeníkom MLADÝCH ROZLETOV Štefanom založili šialené zoskupenie STUPID, ktoré sa orientoval skôr na rhythm-and-blues ako na punk rock. Big John neskôr zakladá úspešnú indie kapelu TORNÁDO LUE. Mladý Leďo (premenovaný na Lumpa, niekedy Čupeho) sa po návrate z vojny v máji 1991 stal basgitaristom legendárnej ZÓNY A a berie so sebou aj ex-bubeníka LORD ALEXu Mika.


Viac histórie…alebo ako to všetko pokračovalo?

Prvý pokus o seriózne obnovenie kapely LORD ALEX nastáva až začiatkom roka 1998, keď sa Big John vracia z ročného pobytu v Austrálii. Zostavu tvoria okrem Big Johna a speváka Vesla, na basu Rasťo „Filter“ Harvan a na bicie Kubo „Trtil“ Minárik (neskôr DAVOVÁ PSYCHÓZA). Po dvoch vystúpeniach (na druhom hrá na bicie Braňo „Špako“ Špaček z kapely KOSA Z NOSA) ale odchádza Big John naspäť do Austrálie a Veslo, spolu s gitaristom KOLAPSu Martinom Zvadom, zakladá novú kapelu ZIGEUNER. Pre príliš časté personálne zmeny, hlavne čo sa týka bubeníkov, odohrali len päť koncertov a potom nastal definitívny rozpad.

V roku 2001 dáva Veslo opäť dokopy LORD ALEX, pôvodne len kvôli spomienkovému koncertu s MLADÝMI ROZLETMI. Pôvodných členov – Veslo, Miko, Lump Leďo – doplňuje na basgitare Maja Benciová. Po dvoch koncertoch sa Miko s Lumpom venujú naďalej ZÓNE A, takže treba nájsť náhradu, ktorá prichádza v podobe Martina (ex KOLAPS, ZIGEUNER) – gitara a Kuba (ex ZIGEUNER, DAVOVÁ PSYCHÓZA).

Ale nič nie je večné a koncom roka 2003 dáva Veslo, zase raz, dokopy kompletne novú zostavu za pomoci členov KARPINY a MLADÝCH ROZLETOV: Peter Deák – gitara, spev; Lojzo Horník – bicie, spev; a Peter Guláš – staronový basák LORD ALEXu. Začiatkom roka 2004 zostavu doplňuje Ľubo „Šándor“ Jašek (ex KIX, TOTAL PRIMYTIF) a zatiaľ (dúfajme že definitívne) posledná zmena nastáva, keď na Guláša na base strieda Moshe (ex NIHIL OBSTAT, EVA BRAUN, TOTAL PRIMYTIF).


http://www.lordalex.sk/


-----------------------------------


Slovakian punk rock band influenced by (A)punk of the 80´s/90´s with some ska/dub influences.

If you want more of their old stuff check here:

http://zberatelp.blogspot.sk/2014/01/lord-alex-live-rozlet-23.html

http://zberatelp.blogspot.sk/2013/10/lord-alex-laska-mier-1989-moj-rip.html

http://zberatelp.blogspot.sk/2013_10_08_archive.html



Mišo


1 komentár: