sobota 5. decembra 2009

VOKNO - časopis pro jinou a druhou kulturu


Niečo na čítanie...
http://www.vons.cz/vokno

Dnes sa dá ľahko nájsť množstvo literatúry rôzneho druhu. Ak máš záujem pozrieť si ako sa písalo o alternatívnej kultúre pre rokom 1989, to môžeš napríklad aj prostredníctvom časopisu Vokno, ktorý bol, myslím, na dosť vysokej úrovni.

"Samizdatový časopis Vokno vydával od roku 1979 František Stárek spolu se svými přáteli jako hlavní periodikum kulturního undergroundu (od 7. čísla byl na obálce uveden podtitul „časopis pro druhou i jinou kulturu“). Do časopisu přispívali také členové Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, například Ivan Jirous a Dana Němcová.

Redakce také záhy vydávala knihy ve stejnojmenné samizdatové edici. V souvislosti s vydáváním časopisu Vokno (při přípravě šestého čísla, které se nepodařilo dokončit) byli v roce 1981 zatčeni a později odsouzeni k nepodmíněným trestům odnětí svobody František Stárek, Ivan Jirous, Michal Hýbek a Milan Frič. Po návratu Františka Stárka z vězení bylo vydávání časopisu opět obnoveno a postupně začal také vycházet informační bulletin Voknoviny a videomagazín. Redakce také pořádala výstavy, přednášky a koncerty. V roce 1989 byl František Stárek (spolu s manželkou Ivou Vojtkovou) opět zatčen a odsouzen ke dvěma a půl roku vězení. Původně samizdatový časopis Vokno vycházel i po listopadu 1989.



Na této webové stránce je publikováno všech čtrnáct samizdatových čísel časopisu Vokno. Jejich elektronická verze byla připravena ve spolupráci s knihovnou Libri prohibiti, kde jsou uloženy originály. Bibliografii časopisu Vokno (1979-1989) sestavila Jana Růžková, na stejné webové stránce je také dostupný rozhovor s vydavateli časopisů Vokno a Revolver Revue z roku 1992."


-----------------------------
scan-versions of VOKNO zine, good cultural underground magazine for "second and other culture", issues before 1989.(only in Czech)

mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára